07 jun 2024

Zo bouw je resultaatgerichte Performance Max-campagnes

Patrick
✍️ Blog
16 min. leestijd

Zo bouw je resultaatgerichte Performance Max-campagnes

Performance Max-campagnes, beter bekend als PMax, zijn een (relatief nieuwe) advertentiemogelijkheid binnen Google Ads. Het opzetten van deze campagnes vergt dan ook een iets andere aanpak dan de bekende RSA’s of Google Shopping-campagnes. 

Om je op weg te helpen resultaatgerichte PMax campagnes op te zetten lopen we in dit blog stap voor stap door het proces. Van het selecteren van doelen tot het optimaliseren van campagnes.

Selecteer je campagnedoel

Bij het kiezen van je campagnedoel voor een PMax-campagne moet je beslissen wat je precies wilt bereiken met je advertenties. Dit kan verschillen, van het verhogen van directe verkopen tot het vergroten van de bekendheid van je merk en het bereik ervan. Het is essentieel om een helder en specifiek doel te hebben, zodat je de prestaties van je campagne effectief kunt meten én verbeteren.

Je kunt kiezen uit deze campagnedoelen: 

 • Sales
 • Leads
 • Websiteverkeer
 • Product- en merkoverweging
 • Merkbekendheid en bereik
 • App-promotie
 • Lokale winkelbezoeken en promoties

Voordat je begint, moet je nadenken of je van plan bent om al je producten te verkopen of alleen diegene met de beste winstmarges. Het promoten van goedkope, competitieve producten via CPC kan veel verkopen opleveren, maar weinig winst genereren.

Kies een campagnetype

Nadat je je campagnedoel hebt gekozen, moet je binnen Google Ads het juiste campagnetype selecteren. Performance Max is een van de beschikbare campagnetypen die speciaal zijn ontwikkeld om de prestaties van je advertenties op verschillende Google-platforms te maximaliseren.

Performance Max is actief op verschillende Google-platforms, waaronder Google Search, Google Display Network, YouTube en Discovery.

Selecteer je conversiedoelen

Binnen de instellingen van de PMax-campagne kun je specifieke doelen kiezen voor je advertenties. Je kunt kiezen uit opties, zoals:

 1. Online verkopen genereren.
 2. Leads verzamelen.
 3. Offline verkopen stimuleren.
 4. App-promotie.
 5. Lokale winkelbezoeken en promoties.

Kies de belangrijkste doelen om je campagne op te laten vallen en richt je budget op resultaatgerichte activiteiten. Als je onnodige doelen hebt, kun je ze gemakkelijk verwijderen door op de drie stippen te klikken en ‘verwijderen’ te selecteren. Nadat je je doelen hebt gekozen, stel je je campagnebudget in.

Stel budgetten en biedingen in

Het is cruciaal om het budget en de biedingen voor je Performance Max-campagne in te stellen, zodat je advertenties effectief worden getoond aan je doelgroep. Je kunt ervoor kiezen om handmatig biedingen in te stellen of gebruik te maken van geautomatiseerde biedstrategieën van Google om je budget te optimaliseren en de beste resultaten te behalen.

Ervaren marketeers gebruiken vaak trial-and-error om de beste biedstrategieën te vinden voor PMax-campagnes. Voor minder ervaren marketeers biedt Google advies en kun je gebruikmaken van de slimme biedstrategieën van Google om je budget te maximaliseren, meer conversies te krijgen en een hoge Return on Ad Spend (ROAS) te behalen.

Een belangrijk aspect van Performance Max is dat je meer kunt investeren in nieuwe klanten dan in terugkerende klanten,’ zegt Walls. ‘Hoewel terugkerende klanten waardevol zijn, vooral vanuit een remarketingperspectief, helpt deze mogelijkheid om biedingen beter af te stemmen.

Pas de campagne-instellingen aan

Met campagne-instellingen kun je de targeting en weergaveopties van je advertenties finetunen en verbeteren. Dit omvat het selecteren van specifieke locaties, talen en apparaten waarop je advertenties verschijnen, evenals het optimaliseren van de eindbestemmingslinks om de relevantie van je advertenties te vergroten.

Beheer asset-groepen

Assetgroepen zijn de kern van je Performance Max-campagne en bevatten diverse creatieve onderdelen zoals koppen, beschrijvingen, afbeeldingen en logo’s. Het is belangrijk om binnen je assetgroepen voldoende variatie te bieden om de potentiële relevantie van je advertenties te verbeteren en de betrokkenheid van je doelgroep te verhogen. 

Ga je een Pmax campagne opzetten? Dan heb je het volgende nodig. 

 • 3-5 koppen van maximaal 30 tekens. 
 • 1-5 lange koppen van maximaal 90 tekens. 
 • 2-5 teksten voor beschrijvingen van maximaal 90 tekens.
 • Minimaal 1 vierkante en 1 liggende afbeelding
 • Minimaal 1 vierkant logo, andere formaten zijn optioneel
 • Maximaal 5 video’s van minimaal 10 seconden. Geen video beschikbaar? Dan zal Google zonder jouw input zelf een video maken. Handig, maar je hebt geen controle over de uitkomst. 

Na deze stap configureer je het doelgroepsignaal. Hier voeg je gegevens toe over Google-doelgroepsegmenten, jouw eigen doelgroep en specifieke interesses en demografische kenmerken die je wilt integreren in het systeem.

Voeg advertentie-extensies toe

Het toevoegen van advertentie-extensies is optioneel, maar het verhoogt wel de zichtbaarheid en relevantie van je advertenties. Sitelinks, oproepextensies en locatie-extensies zijn enkele voorbeelden die kunnen helpen bij het verbeteren van de prestaties van je Performance Max-campagne.

Rapportage en beheer

Houd continu een vinger aan de pols en neem regelmatig de tijd om de prestaties van je Performance Max-campagne te analyseren. Dit stelt je in staat om te meten hoe goed deze voldoet aan je gestelde doelen. Binnen Google Ads bieden diverse rapportagefuncties waardevolle inzichten in de effectiviteit van je advertenties, waardoor je gerichte optimalisaties kunt doorvoeren om de prestaties naar nieuwe hoogten te tillen.

Voor elke campagne zijn er vier beoordelingen:

 1. Laag: Presteert onder het gemiddelde van vergelijkbare assets van hetzelfde type.
 2. Goed: De assets presteren naar behoren.
 3. Beste: Een van de best presterende assets in zijn soort.
 4. In behandeling: Er zijn nog onvoldoende gegevens beschikbaar (minimaal 5000 vertoningen per asset vereist).

Het is belangrijk om de scores van Google op je advertenties goed in de gaten te houden. Die scores worden namelijk automatisch toegekend op basis van hoe goed Google denkt dat jouw advertentie kán zijn. Maar wanneer je in een specifieke niche werkt, kan jouw kijk op de zaak soms betrouwbaarder zijn dan wat dat algoritme zegt.

Google checkt overigens niet alleen hoe je afbeeldingen en tekst het doen, maar ook hoe sterk je hele advertentie in elkaar zit. Dat gaat niet alleen om de kwaliteit van de inhoud, maar ook om hoe compleet je afbeeldingen, tekst en andere dingen zijn. 

PMax vs. Search

Hoewel Performance Max-campagnes veel potentie hebben en (door Google) worden gezien als de toekomst van performance marketing, betekent dit niet dat je meteen je huidige Search-campagnes moet stopzetten. Kies liever voor balans. Het zijn namelijk niet dezelfde type advertenties. Probeer liever een strategie voor je te zien die zowel Search als Pmax in hun kracht zet. 

Voordelen van het behouden van Search-campagnes:

 • Specifieke zoekintenties: Search-campagnes zijn gefocust op de specifieke zoekintenties van gebruikers, waardoor ze vaak zeer relevant verkeer genereren.
 • Controle over zoekwoorden: Met Search-campagnes heb je directe controle over de zoekwoorden waarop je advertenties worden weergegeven, wat handig kan zijn voor het targeten van specifieke doelgroepen.
 • Remarketing: Met Search-campagnes kun je remarketingstrategieën implementeren, waarbij je advertenties kunt tonen aan gebruikers die eerder interactie hebben gehad met je website.

Overwegingen bij het integreren van PMax-campagnes:

 • Aanvullende strategie: PMax-campagnes kunnen een waardevolle aanvulling vormen op je huidige Search-campagnes. Ze zijn ontworpen om een breed publiek te bereiken en bieden kansen om nieuwe klanten aan te trekken.
 • Prioriteit binnen Google Ads: Belangrijk om te weten is dat PMax-campagnes voorrang hebben boven andere campagnes binnen Google Ads, inclusief Search-campagnes. Dit impliceert dat PMax-campagnes mogelijk meer exposure krijgen. Desondanks blijft het waardevol om Search-campagnes te behouden voor specifieke zoekopdrachten.
 • Geleidelijke overgang: Het is raadzaam om PMax-campagnes stapsgewijs te integreren en te testen naast je bestaande Search-campagnes. Op deze manier kun je de prestaties vergelijken en bepalen welke strategie het beste aansluit bij de behoeften van jouw bedrijf.

Wil je advies over of hulp met je online marketing? Social Brothers helpt je verder! Neem contact met ons op via de module onderaan deze pagina of ga naar onze contactpagina.

 

Steven Founder[email protected]06-20413957
Ik doe aanWhatsApp

Geinspireerd? De volgende onderwerpen zijn aanbod gekomen

e-commerceMarketingOnline MarketingSEA
Toon alle inspiratie