11 feb 2022

10 must-have mobile AR-apps

Steven
✍️ Blog
25 min. leestijd

Door mobile AR is Augmented Reality niet meer iets spannends en iets nieuws, maar iets wat voor het grote publiek beschikbaar is. Er wordt verwacht dat in 2022 meer dan 3 miljard AR Ready mobiele telefoons in de omloop zijn (ARCore van Android en ARkit van Apple). In dit blog tonen we tien AR-apps die niet op je smartphone kunnen ontbreken.

1. Snapchat

Als je denkt aan mobile AR en social media, dan denk je aan Snapchat. De AR-filters van Snapchat zijn een grote hit en kunnen inmiddels ook geïntegreerd worden met andere toepassingen, zoals Zoom.

Het mooie aan SnapChat is dat het bedrijf nieuwe AR-mogelijkheden blijft ontwikkelen en niet zonder resultaat. Zo lanceerden ze in mei 2019 de Gender Swap en wisten hiermee het aantal downloads van de app te verdubbelen. Het is dus geen wonder dat ook andere sociale media als Instagram en Facebook het voorbeeld van Snapchat volgen door AR te integreren in hun programma’s.

Snapchat heeft sinds kort ook een Augmented Shopping-campagne gelanceerd in samenwerking met Gucci. Hiervoor is een ’try-on’-filter voor AR-schoenen gemaakt. Via de ‘shop nu’-button kun je de schoenen ook meteen kopen. Lees hier meer over hoe de lenzen van Snapchat werken én hoe je ze net als Gucci in kan zetten voor jouw bedrijf.

mobile AR, snapchat filter

2. Google Translate

Met meer dan 7 miljoen downloads in de Google Play Store en een gemiddelde score van 7,5 is Google Translate zeker een succesvolle app te noemen. Niet alleen kan de app 108 talen vertalen, voor 90 talen is het mogelijk om een instant vertaling met je camera te maken. De vertaling verschijnt dan in AR over de originele tekst. Handig op vakantie of op zakenreis.

Google is zeker een bedrijf dat goed aan de weg timmert op het gebied van mobile AR. Zo kun je met Google Lens extra informatie krijgen bij landmarks in je foto en ook de AR-mogelijkheden van Google Maps worden steeds groter. Lees hier meer over de Google Glass 2 en andere AR-brillen.

mobile AR google translate

3. Ikea Place

Met Ikea Place kun je zo’n tweeduizend Ikea-producten in je kamer projecten. Zo weet je meteen of het bij de rest van je inrichting past. Dit is een mooi voorbeeld van productvisualisatie waarbij AR ingezet wordt om de klant met AR beter kennis te laten maken met het product dat hij aan wil schaffen.

Dit is een krachtige vorm van marketing die wij ook toepassen bij onder andere Piet Boon en Linteloo.

mobile AR meubels

4. Bentley AR Visualiser

Deze vorm van marketing van Ikea Place wordt een stap verder getrokken door Bentley met de AR Visualiser. Deze app geeft je de mogelijkheid om de nieuwe Bentley Flying Spur in AR te beleven. Je kunt de Bentley alvast in AR in je garage parkeren.

Dat ziet er niet alleen leuk uit, maar zo weet je meteen of hij er wel inpast. Je kunt alle details van de auto bekijken en meteen een testrit in Augmented Reality beleven.

5. Giphy World

GIF’s zijn handige marketingtools. Deze kleine videobestanden zijn makkelijk mee te sturen in bijvoorbeeld marketingmails. Ze kunnen complexe ideeën op een simpele manier duidelijk maken: een beeld zegt immers meer dan duizend woorden.

Met Giphy World is het mogelijk om op AR-gebaseerde 3D-beelden te maken om nog meer duidelijk te kunnen maken met een klein videobestand.

6. TapMeasure

Met TapMeasure kun je alles meten, inclusief hoeken en dimensies van je kamer. Handig voor je verbouwing, maar natuurlijk ook goed inzetbaar in de bouwsector.

Er zijn meerdere meet-apps, maar TapMeasure gaat een stapje verder dan de meeste ervan. Hiermee kun je ook 3D-modellen van een kamer maken en exporteren naar CAD-files. Zo wordt je verbouwing een geheel nieuwe ervaring!

Hoewel er ook professionele 3D-scanners op de markt zijn voor deze toepassingen, is er met niet meer dan mobile AR ook al heel wat mogelijk.

7. Just a line

Met de app Just a line kun je je creativiteit de vrije loop laten. Met de app maak je tekeningen op je smartphone die je vervolgens tot leven kan brengen door ze in de werkelijkheid te projecteren. Van een stralend zonnetje tot een spelletje boter, kaas en eieren: het verschijnt zo met Just a line.

Handig is dat twee personen gelijktijdig aan dezelfde tekening kunnen werken. Leuk voor op een feestje, maar ook handig om zonder pen en papier je ideeën te delen.

8. Vuforia Chalk

Voor technische hulp op afstand kun je gebruik maken van Vuforia Chalk. Toegegeven: je moet er zelf een expert bij zoeken, maar die expert kan dan met jou meekijken en met een digitaal krijtje aangeven op welke knoppen je moet drukken of aan welke hendels je moet draaien.

Beide deelnemers zien hetzelfde beeld en kunnen er op tekenen. Zo kun je samenwerken alsof je samen bent. Een mobile AR- app voor remote assistance dus. Lees meer over complexere vormen van remote assistance in ons blog over praktische toepassingen van AR.

9. Civilization AR

Gebaseerd op de Civilisation-serie van de BCC kun je met deze app dertig artefacten van over de hele wereld van alle kanten bekijken. Via X-rays en teksten krijg je extra informatie over de artefacten.

Deze app toont de mogelijkheden die er ook in de culturele sector zijn voor Augmented Reality. Denk hierbij aan het verrijken van een bezoek van een museum door het tonen van extra info in de vorm van verhalen en X-rays, maar ook aan mogelijkheden voor het bezoeken van een museum op afstand.

10. Star Walk 2

Nog een voorbeeld van een educatieve AR-app. Met Star Walk 2 (nee, niet Star Wars) kun je een AR-laag over de sterrenhemel leggen, waardoor je makkelijk verschillende sterren en sterrenbeelden kan herkennen.

Nu is dit tegenwoordig niet meer nodig voor navigatie, maar niet te min interessant om te weten. Er zijn ook andere varianten van zoals Night Sky, Sky Guide en Sky Map.

Meer weten?

Meer weten over de verschillende opties die AR biedt? Lees dan ons complete handboek over Augmented Reality. Neem ook een kijkje op de AR-dienstenpagina om te zien wat Social Brothers voor jou kan betekenen.

Wil je weten welke vormen van mobile AR oplossingen kunnen bieden in jouw bedrijf, neem dan contact op. Social Brothers denkt graag met je mee.

Steven Founder[email protected]06-20413957
Ik doe aanWhatsApp

Geïnspireerd? De volgende onderwerpen zijn aanbod gekomen

ARInnovatie
Toon alle inspiratie