11 feb 2022

Fancy AR-bril! Wat kan je ermee?

Steven
✍️ Blog
13 min. leestijd

Een AR-bril of AR-wearable? Wat is het en vooral wat kan je ermee? Bij Social Brothers verstaan we onder een AR-bril een device dat dynamische en interactieve content presenteert op je natuurlijke omgeving zonder dat je input van je handen nodig hebt. Daarmee verschilt een AR-bril van een VR-bril, aangezien de VR-bril niet op de natuurlijke omgeving projecteert, maar je er juist van afsluit. Een AR-bril kan zowel een echte bril zijn als een headset, zoals de Hololens.

In dit blog vertellen we je meer over AR-brillen en geven we enkele voorbeelden van toepassingen van de AR-bril.

Interactie

Bij een Augmented Reality-bril moeten veel mensen denken aan een Google Glass. Dat is niet geheel juist is, omdat een Google Glass meer een head up display was in combinatie met een camera, dan een echte Augmented Reality Device. Het beeld gaat bij Google Glass geen interactie aan met de omgeving, maar wordt er slechts op geprojecteerd.

Bij Social Brothers zien we dynamische en interactieve content als een van de minimale eisen voor Augmented Reality om succesvol te zijn. Een voorbeeld hiervan is de Hololens 2. De hologrammen geprojecteerd met deze AR-bril passen zich aan op basis van je handgebaren waardoor interactie met de Augmented Reality mogelijk is.

De Hololens ziet ook waar je naar kijkt en past de hologrammen hierop aan. Dit maakt interactie met de omgeving mogelijk. Waar een Google Glass de navigatiegegevens enkel voor je neus zal projecteren, kan een Hololens de weg herkennen en er een pijl op projecteren om je de juiste kant op te sturen. Volgens ons biedt deze interactie pas echt toegevoegde waarde voor de eindgebruiker.

Bekijk hier ons blog over verschillende AR-brillen en hun mogelijkheden.

Handen vrij

Een wearable verschilt van de AR-functie van smartphones, omdat hier altijd je handen nodig hebt. Dit is van belang in beroepen waarbij je geen telefoon in je handen kan houden, zoals de gezondheidszorg en de installatiebranche. Van je chirurg verwacht je immers dat hij beide handen gebruikt.

Microsoft spreekt hierbij van first line workers. Voor hen kan AR een groot verschil gaan maken, met informatie en instructies altijd bij de hand. Eerdere technologieën hebben dit nooit mogelijk kunnen maken, omdat ze altijd een scherm vergen. De first line worker moet dan wisselen tussen scherm en ‘handenarbeid’. Met AR kan beide tegelijkertijd in het gezichtsveld zijn, wat het werk veel efficiënter kan maken.

Toepassingen voor de AR-bril

Voor bedrijven zijn er veel praktische toepassingen mogelijk met een AR-bril. Het is dan ook niet voor niks dat de nieuwere versies van de brillen zoals de Google Glass en de Hololens 2 zich op de zakelijke markt richten. Social Brothers geeft een aantal opties om een beeld te geven van de vele mogelijkheden.

Datavisualisatie

Tijdens je werk kan het zijn dat je veel verschillende data nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan een piloot die wil weten hoe hoog hij vliegt, hoe snel hij vliegt, maar die ook baat heeft bij gegevens over de weersomstandigheden. Bij het gebruik van een AR-bril hoeft deze informatie niet via een scherm of dashboard geprojecteerd te worden, maar kan dit direct verschijnen in het gezichtsveld van de piloot.

Dat scheelt schakelen en zorgt ervoor dat de piloot zowel de werkelijkheid als de benodigde data altijd direct in beeld heeft. Dit biedt natuurlijk ook mogelijkheden voor chauffeurs, professionele wielrenners enzovoort.

Datavisualisatie kan ook buiten het vervoer ingeschakeld worden, bijvoorbeeld bij monteurs die via Augmented Reality data over oliepeil kunnen weten of order pickers die zo makkelijk weten welke onderdelen nog verzameld moeten worden. Ook in de medische wereld heeft datavisualisatie, zoals data over de patiënt tijdens een operatie, vele voordelen.

Remote collaboration & assistance

Op afstand samenwerken is op veel werkplekken al mogelijk door het uitwisselen van beeld en audio (videobellen). In sommige industrieën is dit echter niet genoeg, zoals bij inspectie, montage of reparatie van producten of installaties.

In dit geval is een 3D-beeld van het object dat geïnspecteerd, gemonteerd of gerepareerd moet worden behulpzaam bij hulp op afstand. Waar dat bij traditionele videomeetings niet doorgestuurd kan worden, kan dat met een meeting via AR-brillen wel.

Deze toepassingen van AR-brillen maakt op afstand samenwerken voor industrieën waarin tot voor kort experts bij elkaar én het product aanwezig moesten zijn nu wel mogelijk. Lees voor meer informatie ons blog over twee praktische toepassingen van AR is de B2B-sector.

Leren door te doen met AR als gids

Wat hierop lijkt is, is het gebruiken van AR als gids bij het uitvoeren van praktische taken zoals de assemblage van een product. Via een AR-bril krijgt de (nieuwe) medewerker informatie in beeld over hoe een taak uitgevoerd moet worden. Dat kan uitgebreid worden met afbeeldingen en video’s.

Voordeel hiervan is dat er niet eerst uitleg geven wordt waarna de medewerker dit uit moet voeren, maar dat dit simultaan kan gebeuren. Met stap-voor-stap-instructies in AR kan men zo een taak sneller onder de knie krijgen. Dit verschilt met de remote collaboration en assistance doordat er gebruik wordt gemaakt van een van tevoren ontworpen AR-gids, in plaats van een expert op afstand.

Simulatietraining

Door met AR zaken of personen in de omgeving te plaatsen, zoals fictieve collega’s, kun je met Augmented Reality oefenen met bepaalde situaties. Hoe handel je als er brand uitbreekt? Wat doe je als je ziet dat je collega aan het lassen is, terwijl er niet ver van hem vandaan olie lekt? Zie je in een oogopslag welke collega’s niet hun veiligheidshelm dragen?

Door hier in Augmented Reality mee te oefenen, zul je er in real life ook beter of sneller op kunnen reageren. Je leert door te doen in een context vergelijkbaar met de daadwerkelijke context.

Niet alleen blijft wat je leert hierdoor beter hangen, het is ook bewezen dat dit het vertrouwen om in daadwerkelijke situaties te handelen vergroot. Lees meer over simulatietraining in ons blog over risico-analyse door middel van AR.

Productvisualisatie

Het laatste voorbeeld van een toepassing van een AR-bril is productvisualisatie. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om meubels en auto’s, maar ook om huizen of zelfs hele woonwijken. Deze visualisatie kan op twee manieren ingezet worden. Allereerst bij het ontwerp van het product.

Door een prototype in AR te maken kan er geld, materiaal en tijd uitgespaard worden, terwijl het ontwerp toch veel meer tot leven komt dan bij een 2D-model. Dit biedt mogelijkheden in de design-industrie en de architectuur.

Ten tweede kunnen de 3D-modellen in AR ingezet worden om voor de klant duidelijk te maken hoe het eindproduct eruit komt te zien. Hoe gaat het nieuwbouwhuis eruit zien dat ik koop? Of hoe gaat de nieuwe assemblagelijn in mijn fabriek er uiteindelijk uitzien?

Meer weten?

Wil je meer weten over Augmented Reality? Lees dan ook ons complete handboek over AR of schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te worden gehouden van nieuwe ontwikkelingen.

Wil je weten welke toepassingen van de AR-bril wat kunnen betekenen voor jouw bedrijf? Maak dan een afspraak.

Steven Founder[email protected]06-20413957
Ik doe aanWhatsApp

Geïnspireerd? De volgende onderwerpen zijn aanbod gekomen

ARInnovatieTech
Toon alle inspiratie