06 mei 2024

Conversion Rate Optimization (CRO): 5 tips om meer conversies te halen op jouw website

Patrick
✍️ Blog
14 min. leestijd

Het is een bekend probleem: je hebt een prachtige website met veel verkeer, maar de conversies blijven achter. bezoekers klikken niet door naar de aankoop, of vullen ze geen formulier in. Maar waarom? In dit blog vind je 5 handige tips om de conversieratio van jouw website te verbeteren. Lees snel verder voor de tips. 

Inhoud:

 • Wat is CRO?
 • 1. Optimaliseer je landingspagina’s
 • 2. Verbeter de gebruikerservaring
 • 3. Test je CTA’s
 • 4. Maak overtuigende inhoud
 • 5. Analyseer en leer
 • Conclusie

Wat is CRO? 

Conversion Rate Optimization (CRO) is het proces van het optimaliseren van je website of marketingstrategieën om meer bezoekers te converteren naar actiegerichte klanten. Conversie optimalisatie is essentieel voor het verbeteren van de prestaties van je digitale marketinginspanningen. Hier zijn vijf tips om je CRO te verhogen:

1.Optimaliseer je landingspagina’s

Een landingspagina is vaak de eerste kennismaking van een bezoeker met je website. Zorg ervoor dat deze pagina’s een heldere boodschap communiceren en een eenvoudige navigatie bieden. Vermijd afleidingen en concentreer je op het leiden van de bezoeker naar de gewenste actie, of het nu gaat om het invullen van een formulier, het doen van een aankoop of het aanvragen van meer informatie. Hoe je dit doet?

 • Zorg voor een duidelijke boodschap: communiceer direct en beknopt wat de bezoeker kan verwachten, welk aanbod er ligt en welke actie van hen wordt verwacht. Zorg ervoor dat de hoofdkop meteen de kern van je aanbod communiceert. Bijvoorbeeld, in plaats van “Welkom op onze website”, gebruik je “Besparen op energierekeningen met onze slimme thermostaat”.
 • Vereenvoudig de navigatie: beperk het aantal menu-items en links tot de essentiële elementen die de bezoeker naar de gewenste actie leiden. Hou je menu beperkt tot 4-5 items die de belangrijkste secties van je website weergeven om afleiding te voorkomen. Bijvoorbeeld: “Home, Producten, Prijzen, Over Ons, Contact”.
 • Vermijd afleidingen: verwijder overbodige elementen zoals overmatige tekst, irrelevante afbeeldingen of externe links die de aandacht van de bezoeker kunnen afleiden. Gebruik een tool zoals Hotjar om heatmaps te analyseren en te zien welke elementen weinig interactie hebben.

2. Verbeter de gebruikerservaring

Een goede gebruikerservaring is essentieel voor het behouden van bezoekers en het stimuleren van conversies. Zorg ervoor dat je website snelle laadtijden en een responsief ontwerp heeft dat goed werkt op alle apparaten. Test regelmatig je website op gebruiksvriendelijkheid en gebruik de feedback van gebruikers om verbeteringen aan te brengen. 

 • Test de laadsnelheid: gebruik tools zoals Google PageSpeed Insights om de laadsnelheid van je website te controleren en optimaliseer afbeeldingen om deze te versnellen.
 • Responsief ontwerp: zorg ervoor dat je website goed werkt op alle apparaten, met name mobiele telefoons en tablets, door gebruik te maken van een responsief ontwerp. Gebruik tools zoals BrowserStack om je website op verschillende apparaten en browsers te testen.

3. Test je CTA’s 

De Call-to-Action (CTA) is een van de belangrijkste elementen op je website als het gaat om het stimuleren van conversies. Experimenteer met verschillende kleuren, teksten en locaties voor je CTA’s om te zien wat het beste werkt voor jouw doelgroep. Gebruik A/B-testen om verschillende versies van je CTA’s te vergelijken en te bepalen welke het meest effectief zijn in het aanzetten tot actie.

 • Experimenteer met kleur: test verschillende (contrasterende) kleuren voor je CTA-knoppen en kies de kleur die het beste opvalt en aansluit bij de algehele huisstijl van je website.
 • Varieer de tekst: test verschillende tekstvarianten voor je CTA’s, zoals “Koop nu”, “Gratis proberen” of “Lees meer”, om te bepalen welke het meest effectief is in het aanzetten tot actie.
 • Plaatsing en grootte: experimenteer met de plaatsing en grootte van je CTA-knoppen om te ontdekken waar ze het meest opvallen en de hoogste klikfrequentie genereren. Plaats CTA’s boven de vouw, in de zijbalk of aan het einde van content.

4. Maak overtuigende content 

Goed geschreven en overtuigende content kan het verschil maken tussen een bezoeker die je website verlaat zonder actie uit te voeren en een bezoeker die converteert naar een klant of lead. Gebruik aantrekkelijke koppen, duidelijke voordelen en overtuigende teksten om de waarde van je aanbod te benadrukken en bezoekers aan te moedigen actie te ondernemen. Zorg ervoor dat je content relevant is voor je doelgroep en anticipeer op mogelijke bezwaren die ze kunnen hebben. 

 • Gebruik aantrekkelijke koppen: trek de aandacht van de bezoeker met pakkende koppen die de kern van je aanbod benadrukken en hen aanmoedigen om verder te lezen. Gebruik koppen die vragen stellen om de nieuwsgierigheid te prikkelen. Bijvoorbeeld, “Wil je 50% meer conversies zien?”.
 • Benadruk de voordelen: focus op de voordelen die je product of dienst biedt en hoe deze het leven van de gebruiker kunnen verbeteren. Toon concrete resultaten door gebruik van klantverhalen en specifieke cijfers. Bijvoorbeeld, “Bedrijf X zag een omzetstijging van 20% in 3 maanden”.
 • Anticipeer op bezwaren: breng mogelijke bezwaren die je doelgroep kan hebben in kaart en probeer deze te verwerpen. Dit kan door bijvoorbeeld een sectie met veelgestelde vragen toe te voegen die mogelijke bezwaren en zorgen kunnen verhelpen.

5. Analyseer en leer 

Het is essentieel om de prestaties van je website regelmatig te analyseren om inzicht te krijgen in het gedrag van je bezoekers en de effectiviteit van je CRO-strategieën te meten. Gebruik tools zoals Google Analytics om het verkeer en de conversies op je website bij te houden en gebruik deze gegevens om te kijken welke pagina’s goed presteren en welke verbeteringen nodig hebben. Blijf experimenteren, testen en optimaliseren om continu de beste resultaten te behalen. 

 • Gebruik Google Analytics: houd de prestaties van je website bij door middel van Google Analytics en analyseer belangrijke statistieken zoals bouncepercentage, conversieratio en gemiddelde sessieduur.
 • Voer A/B-testen uit: test verschillende varianten van je landingspagina’s, CTA’s en inhoud om te ontdekken welke de beste resultaten opleveren en optimaliseer deze. Dit kan met behulp van tools zoals Optimizely of VWO.
 • Leer van gebruikersfeedback: verzamel feedback van gebruikers via enquêtes of feedbackformulieren op je website en gebruik deze inzichten om verbeteringen aan te brengen en de gebruikerservaring te optimaliseren.

Wil je hulp met CRO-optimalisatie of online marketing? Social Brothers helpt je verder! Neem contact met ons op via de module onderaan deze pagina of ga naar onze contactpagina.

PatrickContent Marketeer[email protected]

Geïnspireerd? De volgende onderwerpen zijn aanbod gekomen

Online MarketingStrategyUX Design
Toon alle inspiratie