11 feb 2022

8 AR-brillen voor een nieuwe (werk-)ervaring

Steven
✍️ Blog
25 min. leestijd

Er zijn verschillende AR-brillen op de markt en volgens de geruchten zijn er ook nog meer AR-brillen in de maak, zoals de Apple Glass waarvan men hoge verwachtingen heeft. De brillen verschillen in prijscategorie, mogelijkheden en doelmarkt (consumenten of bedrijven).Social Brothers zet er een aantal voor je op een rijtje om je beeld te geven van de mogelijkheden.

Wil je weten welke toepassingsmogelijkheden er zijn voor een AR-bril in jouw sector? Lees dan ons blog hierover.

Hologrammen met de Hololens 2

De Hololens is een AR-headset van Microsoft. In tegenstelling tot vele andere AR-brillen projecteert de Hololens geen 2D-beeld in de ruimte, maar is er sprake van een holografische 3D-projectie en positionele bepaling.

Dat wil zeggen dat de Hololens dynamische en interactieve content projecteert, volgens ons een voorwaarde voor het slagen van Augmented Reality. Het is de opvolger van de Hololens 1.

Microsoft richt zich met de verbeterde versie volledig op de zakelijke markt. Het blikveld van de Hololens 2 is ongeveer twee keer zo ruim als bij de Hololens 1.

Daarnaast is het gebruiksgemak verbeterd, onder andere door de volledige hand- en oogtracking. De lens volgt de natuurlijke bewegingen van handen en ogen van de gebruiker en dit maakt de bediening ervan een stuk makkelijker en natuurlijker.

AR bril Hololens

Bron: Microsoft

Meta 2

Enigszins vergelijkbaar met de Hololens is de Meta 2. De bril brengt met SLAM (Simultaneous Localization and Mapping) jouw positie en de omgeving waarin je je bevindt in kaart, inclusief objecten. Dit zorgt ervoor dat ook met deze bril interactie tussen de Augmented Reality en de omgeving mogelijk is.

Toch is er een prijsverschil tussen de Hololens en de Meta en dit is goed te verklaren. Niet alleen heeft de Meta 2 veel minder rekenkracht dan de Hololens, de Meta dient aangestuurd te worden door een computer, terwijl de Hololens zelfstandig kan functioneren. Daarnaast is het beeld van de Meta 2 transparanter waardoor het lastiger is om te focussen.

AR bril Meta 2

Bron: The Verge

Magic Leap One

Een tussenoptie is de Magic Leap One die zowel kenmerken met de Hololens als met de Meta deelt. Ook hier is een aansluiting met een computer nodig, al is dat op een andere manier dan bij de Meta 2. Via een kabel is de headset verbonden met een computer die aan je riem gehangen kan worden en die de primaire date en graphics verwerkt.

De sensoren van de Magic Leap zijn vergelijkbaar met die van de Hololens. Door eye-tracking en hand-tracking is interactie met de omgeving mogelijk net als bij de Hololens.

De Magic Leap One heeft echter ook eigenschappen die uniek zijn. Ten eerste is dit de grootte: deze AR-bril is qua formaat veel meer te vergelijken met een normale bril dan de eerder genoemde opties.

Door het gebruik van golfgeleiders heeft de Magic Leap ook optisch een streepje voor op de Hololens en de Meta. In de echte wereld is de scherpte van objecten afhankelijk van waar je op focust. De Magic Leap houdt hier rekening mee in de AR-objecten wat een realistischer beeld geeft.

AR bril

De nieuwe Google Glass

Nadat de Glass Explorer Edition in 2015 van de markt is verdwenen, is Google begin 2020 met een nieuwe versie van de Google Glass gekomen, deze keer bedoeld voor de zakelijke markt.

Er zijn wat verbeteringen, zoals een betere accu en betere geluidskwaliteit ten opzichte van de vorige versie en er zijn meer sensoren ingebouwd zoals een digitaal kompas, een barometer en een knippersensor, zodat je door te knipperen met je ogen acties uit kunt voeren.

De Glass Enterprise Edition, ook wel bekend als Google Glass 2, belooft de productietijd van montage met 25% te kunnen verlagen.

Ar bril

Bron: Google

Voor hobbyisten en professionals: Epson Moverio

Epson brengt al vanaf 2011 AR-brillen op de markt of mobiele multimediabrillen zoals ze het zelf noemen. Inmiddels zijn er verschillende versies variërend van compacte versies voor persoonlijk gebruik tot varianten voor industrieel gebruik. Alle versies van de bril projecteren op de omgeving, maar gaan er geen interactie mee aan zoals de Hololens.

Zo is de Moverio BT-300 een lichtgewicht AR-bril voor hobbyisten en ontwikkelaars die werkt zonder additionele hardware. Hij is ook geschikt voor gebruik met drones.

De Moverio BT-350 werkt op basis van Android en is juist geschikt voor situaties waarbij meerdere gebruikers gelijktijdig gebruik maken van dezelfde headset door de bijgeleverde admin-software. Hij is onder andere geschikt voor 360 graden presentaties.

De Moverio Pro BT-200 ten slotte is voor professioneel gebruik. De bril is uitgerust met veiligheidsglas (ANSI Z87.1 standaard), bestand tegen water en stof en kan tegen een stootje. Voor industrieel gebruik is er ook nog de Moverio Pro BT-2200.

Ar bril

Bron: Epson

Stemgestuurde minitablet: RealWear

Een relatief simpele oplossing is de RealWear HMT-1. Deze headset, die sinds 2017 op de markt is, heeft een kleine tablet ter hoogte van je oog, de zogenaamde Head Mounted Tablet. Deze tablet kan bediend worden via je stem, waardoor je niet je handen nodig hebt om hem te bedienen.

Het is een wearable bedoeld voor gebruik in de industrie en is daarom robuust. Hij is water- en stofdicht, kan extreme temperaturen aan en kan zelfs een val van twee meter overleven. De headset wordt vooral gebruikt voor digital of remote assistance. Ook in de logistiek wordt de RealWear ingezet, bijvoorbeeld bij order picking.

Verder is de RealWear HMT-1 de enige AR-wearable die uitgevoerd kan worden met een Atex zone 1 certificering. Deze versie kan meegenomen worden in ruimtes waarbij er een grote kans is op aanwezigheid van explosief gasmengsel.

Ar bril

Bron: RealWear

Leuke gadget: het ‘kartonnetje’

Niet geschikt voor de werkvloer, maar wel een leuke gadget voor de consument zijn kartonnen houders voor je smartphone. Door deze houder voor je ogen te binden met de smartphone erin, kun je makkelijk en low budget toch een AR-ervaring krijgen.

Er zijn verschillende versies van op de markt, waaronder Aryzon. Voor 15 euro kun je al je eigen AR-bril hebben. Door middel van een kartonnen omhulsel, een spiegel en je smartphone projecteer je hologrammen op je omgeving.

Met een hoofdband erbij kan dit ook nog met je handen vrij voor andere zaken. De bijbehorende apps geven je meteen toegang tot duizenden 3D-modellen en verschillende AR-minigames.

Ar bril

Bron: Aryzon

Het ‘kartonnetje’ 2.0: Occipital Bridge & Structure Sensor

Structure SDK vergroot de mogelijkheden van ‘het kartonnetje’ met de Occipital Bridge in combinatie met de Structure Sensor. Hiermee kun je van je Iphone een AR-bril (of zelfs een VR-bril) maken.

Door dit te combineren met de Structure Sensor zijn de mogelijkheden echter groter dan met het standaard AR-kartonnetje. De Structure Sensor is 3D-scanner, die 3D-scans maakt van je omgeving. Op deze manier kan het 3D-beeld in de omgeving verankerd worden en is er interactie met die omgeving mogelijk.

Helaas is er echter weinig content voor deze bril en die komt er waarschijnlijk ook niet. Heb je een 3D-scanner nodig? Dan is de structure sensor een goede keuze. Met de kartonnen Occipital Bridge erbij heb je een leuke gimmick, maar geen volwaardige AR-bril.

Ar bril

Bron: Occipital

Meer weten?

Ook Apple is bezig met het ontwikkelen van een AR-bril, die naar verluidt Apple Glass gaat heten en al in 2021 kan verschijnen. Nieuwsgierig naar de verwachtingen van Social Brothers van de Apple Glass? Lees ons blog over de verwachte ontwikkelingen op het gebied van Augmented Reality.

Wil je weten wat AR kan betekenen voor jouw bedrijf? Maak dan een afspraak.

Bekijk ook ons complete handboek over AR voor meer informatie.

Steven Founder[email protected]06-20413957
Ik doe aanWhatsApp

Geïnspireerd? De volgende onderwerpen zijn aanbod gekomen

ARHuisstijl ontwikkelingInnovatieTech
Toon alle inspiratie