11 feb 2022

Augmented Reality bij Social Brothers

Steven
✍️ Blog
11 min. leestijd

… een interview met specialist Hugo Kamps

Wat is jouw functie binnen Social Brothers?
Ik werk op de Augmented Reality/Virtual Reality afdeling van Social Brothers. Hier ben ik begonnen als stagiair en nu werk ik al een half jaar onder contract. Ik heb HBO-ICT software engineering gestudeerd aan Hogeschool Windesheim. Je leert hier het ontwikkelen van software en tijdens mijn minor heb ik me verdiept in het werken in 3D-engines. Denk aan gebruiksvriendelijke software voor een groothandel, of een slimme webapplicatie voor een muziekfestival.

Wat is augmented reality eigenlijk?
Het grote verschil met virtual reality is dat je met augmented reality je eigen omgeving blijft zien. Hier wordt dan een zogeheten digitale laag overheen gelegd: hologrammen. Dit kan dan via de camera van een smartphone of een AR-bril met een speciale prismalens. We hebben er met bijvoorbeeld Pokemon Go allemaal mee kennis kunnen maken. Ik denk dat augmented reality op een hele praktische manier onze levens kan gaan veranderen. Social Brothers speelt daar op in, we zijn met een klein team van experts bezig met deze creatieve en effectieve vorm van ICT.

“Social Brothers kan met onze gecombineerde kennis en creativiteit hele gave oplossingen verzinnen voor elk probleem”

Wat doet Social Brothers met augmented reality?
Naast Virtual Reality doen we bij Social Brothers inderdaad ook aan Augmented Reality (of AR). Dit laatste is ontzettend breed en eigenlijk kunnen we voor elk bedrijf wel een reden bedenken waarom ze AR zouden kunnen gebruiken. We hebben al veel klanten die gebruik gemaakt hebben van AR nadat we ze tijdens een presentatie hebben laten zien wat het allemaal kan, want dat is veel. Je kan het zo gek niet bedenken of je kan AR inzetten, op die manier kun je de redelijk saaie tweedaagse scholing inruilen voor een gamification die maar twee uur duurt, met hetzelfde resultaat.

 Denk bij augmented reality bijvoorbeeld aan de app van Ikea, waar je met je camera gebruik kan maken van fotoherkenning om een virtuele bank in je woonkamer te passen. Maar je kan zelfs een hele virtuele haven bouwen in je vergadering kamer! Waar AR ook handig voor is, is bijvoorbeeld het aanbieden van trainingen. Voor onze klant TCC hebben we bijvoorbeeld een virtuele training ontwikkeld met behulp van een hololens genaamd: ‘veiligheid op de werkvloer’. Het enthousiasme lag een stuk hoger dan normaal!

Wat Augmented Reality precies kan bieden ligt er maar net aan waarvoor je de app gebruikt. Maar zaken zoals op afstand met elkaar samenwerken, efficiëntere (bouw)processen en lagere kosten zijn eigenlijk altijd aan de orde.

Is dit de gadget van de toekomst?
Ja, dat zou ik wel zeggen. Vooral veel industriële bedrijven hebben veel aan augmented reality, omdat je bij deze bedrijven veel trainingen hebt over bijvoorbeeld noodgevallen en storingen bij gevoelige apparatuur dat zo snel mogelijk opgelost moet worden. Dat kan je in AR ontzettend goed simuleren zonder hiervoor hele ruimtes af te moeten huren. Maar zoals ik al zei, AR kan voor heel veel bedrijven een uitkomst zijn.

Waarom is Social Brothers zo goed in het werken met augmented reality?
Omdat wij met onze gecombineerde kennis en creativiteit hele gave oplossingen kunnen verzinnen voor elk probleem en ook actief mee willen denken bij het oplossen van problemen. Daarnaast zijn wij altijd bereid om eerst een presentatie te geven over AR om vervolgens te gaan brainstormen over mogelijkheden en die zijn bijna eindeloos bij ons.

Augmented reality is kortom de toekomst. Bij Social Brothers denken we met je mee. Dus, wil je ook iets doen met augmented reality? It’s what we do:

E-mail: [email protected]
Tel: 030 737 09 02

Social Brothers kan met onze gecombineerde kennis en creativiteit hele gave oplossingen verzinnen voor elk probleem

Steven Founder
Steven Founder[email protected]06-20413957
Ik doe aanWhatsApp

Geïnspireerd? De volgende onderwerpen zijn aanbod gekomen

AR
Toon alle inspiratie