09 mei 2022

WordPress 6.0 update: Gutenberg beter maken

✍️ Blog
12 min. leestijd

WordPress 5.9 “Josephine” is pas sinds januari dit jaar op de markt, toch staat de volgende WordPress 6.0 update alweer op de planning voor 24 Mei. Deze release richt zich op het vergemakkelijken van content editing waardoor het voor non-developers en mensen zonder technische kennis makkelijker wordt om aanpassingen te doen binnen WordPress. Handig als je een kleine aanpassing wilt uitvoeren of zelf een simpele webpagina wilt creëren. Ben je benieuwd wat je van deze nieuw update kunt verwachten? Lees dan vooral verder. 

Full Site Editing

Full Site Editing is een verzameling nieuwe functies geïntroduceerd in de vorige WordPress 5.9 update. Hierbij kunnen gebruikers met behulp van blokken het ontwerp en de indeling van hun website zelf aanpassen zonder kennis te hoeven hebben van code. Ook kunnen er nieuwe pagina-templates worden aangemaakt en gemakkelijk worden bewerkt. In WordPress 6.0 worden bestaande features binnen Full Site Editing uitgebreid en nieuw functies die de user experience verbeteren worden toegevoegd.

De belangrijkste verbeteringen zijn:

 • Style Switching: Schakel tussen verschillende stijlen, om de look and feel van je website aan te passen zonder van thema te hoeven switchen.
 • Exporteer Block Thema’s: Een verbeterde exporteer tool, waarmee je block thema’s die gebouwd en aangepast zijn in de Site Editor kunt exporteren.
 • Templates: Het wordt makkelijker om templates te zoeken en aan te passen. Ook wordt het mogelijk om meerdere template te bewerken.
 • List View: Er komen nieuwe sneltoetsen waarmee je meerdere blokken tegelijk kunt selecteren en bewerken. Een optie om blokken in list view standaard uit te klappen.
 • Multi-select: Selecteer tekst in meerdere blokken tegelijkertijd.
 • Responsive blokken: Geef aan hoe rijen en blokken zich dienen te gedragen op verschillende schermen. Hiermee kan bijvoorbeeld de mobiele weergave van blokken worden aangepast.

Website bouwenNieuwe blokken

In de Gutenberg Editor komen er een aantal nieuwe standaard-blokken beschikbaar:

 • Commentaren: Toon een lijst met achtergelaten commentaren op de website.
 • Lees meer: Link binnen een Query blok naar een single pagina of post.
 • Post Auteur Biografie: Toon binnen een Query blok de biografie van een auteur.
 • Profiel Avatar: Toon binnen een Query de avatar van de auteur.
 • Geen resultaten in de Query Loop: Bepaal welke content er getoond moet worden op het moment dat er binnen de Query Loop geen pagina’s of posts gevonden kunnen worden.

Daarnaast wordt het ook mogelijk om blokken vast zetten, waardoor ze niet verwijderd of verplaatst kunnen worden.

Design tools

Voor WordPress 6.0 ligt de focus op het aanscherpen van de consistentie, zo zullen meer responsieve mogelijkheden geïntroduceerd worden en de Supports & Elements API worden uitgebreid. In de nieuwe update zal er ook aandacht besteed worden aan:

 • Het vergemakkelijken van het aanpassen van de hoogte en breedte van blokken. (Layout)
 • De Web Fonts API die verbonden wordt met globale stijlen. (Typografie)
 • De ondersteuning voor het aanpassen van blok bijschriften. Hiernaast zullen de focus/hover effecten aangepast worden. (elementen)

WordPress website on laptop

Als het goed is ben je nu helemaal op de hoogte van de nieuwe functies binnen de aankomende nieuwe versie van WordPress. Toch nog benieuwd naar meer uitleg en informatie over WordPress 6.0, of WordPress in het algemeen? Check dan de blog pagina van WP brothers. 

Geïnspireerd? De volgende onderwerpen zijn aanbod gekomen

MarketingOnline MarketingStrategyTech
Toon alle inspiratie