05 jun 2023

Google Shopping of toch Performance Max? Dit is het verschil

Patrick
✍️ Blog
14 min. leestijd

Ben je op zoek naar het beste campagnetype voor jouw e-commercestrategie? Hieronder vergelijken we Google Shopping Ads en Performance Max (PMax) om je te helpen de juiste keuze te maken.

Het korte antwoord? Shopping Ads zijn ideaal als je gericht wilt sturen op de zichtbaarheid van jouw producten in de Shopping resultaten. Performance Max biedt daarentegen een breder, geautomatiseerd bereik over meerdere kanalen, zoals zoeknetwerken, YouTube, Gmail en Discovery. Beide opties hebben unieke kenmerken en voordelen.

Maar, zo simpel is het niet. We leggen hieronder graag uit waarom je in sommige gevallen beter voor Shopping ads kunt kiezen en in andere gevallen voor Performance Max. Met onze tips haal je het beste uit beide opties en leer je hoe je ze kunt toepassen voor optimale resultaten.

Standaard Shopping Ads of toch Performance Max?

In de dynamische wereld van e-commerce is het essentieel om de juiste advertentiestrategieën te gebruiken om je producten onder de aandacht van potentiële klanten te brengen. Twee populaire opties zijn Google Shopping Ads en Performance Max. Onze vergelijking vind je hieronder zodat je eenvoudig de beste strategie voor jouw bedrijf kunt bepalen. 

Google Shopping Ads

Google Shopping Ads zijn al lange tijd een effectieve manier voor adverteerders om producten te promoten op Google. Met Shopping Ads geef je jouw producten een plek op relevante Shoppingpagina’s. Hier worden ze visueel aantrekkelijk gepresenteerd met afbeeldingen, prijzen, kortingen en aanvullende productinformatie. 

In tegenstelling tot traditionele Search ads gebruiken Shopping Ads geen zoekwoorden. In plaats daarvan haalt Google data uit je Google Merchant Center account. Hier bouw, importeer en beheer je jouw productfeed en bepaal je welke ads op welke plek getoond mogen worden. Dit helpt het algoritme van Google om jouw producten te matchen met potentiële klanten die actief zoeken naar vergelijkbare producten.

Performance Max

Performance Max is een vrij nieuwe optie en werd in het laatste kwartaal van 2021 geïntroduceerd door Google. Het is speciaal ontwikkeld om adverteerders een uitgebreidere en geautomatiseerde ervaring te bieden bij het promoten van producten en diensten. Met Performance Max maken adverteerders gebruik van meerdere kanalen, waaronder Search, YouTube, Gmail en Discovery, om hun boodschap over te brengen. Een van de opvallendste kenmerken van Performance Max is het gebruik van machine learning, waardoor advertenties automatisch worden geoptimaliseerd.

Met Performance Max bepaalt het systeem zelf waar en hoe jouw producten worden getoond, op basis van één marketingdoel en één conversiedoel. Omdat Performance Max gebruikt maakt van machine learning bepaal niet jij, maar de AI de beste plaats voor jouw advertenties. Met jouw input worden er, wederom automatisch, op maat gemaakte advertenties voor elk kanaal gecreëerd. 

Het succes van Performance Max hangt daarom af van de campagne-informatie die adverteerders verstrekken. Hoe meer data beschikbaar is, hoe beter de campagne zichzelf kan optimaliseren. Het kan daarom moeilijker zijn om snel resultaten te behalen wanneer er nog weinig of geen data beschikbaar is.

Uiteindelijk streeft Performance Max ernaar om jouw ROI en ROAS over meerdere kanalen te maximaliseren. Google hanteert het principe dat zolang de resultaten goed zijn, het minder relevant is wat er achter de schermen gebeurt. Als (SEA) marketeer kan dit soms frustrerend zijn, omdat we graag zoveel mogelijk inzage en controle hebben om indien nodig op basis van onze eigen inzichten bij te sturen.

De verschillen

Om een weloverwogen beslissing te nemen over welke optie het beste bij je past, is het belangrijk om de kenmerken en mogelijkheden van beide opties naast elkaar te liggen. Dit zijn volgens ons de belangrijke punten om te overwegen:

Bereik en zichtbaarheid:

 • Google Shopping Ads bieden adverteerders de mogelijkheid om specifiek te targetten op zoekwoorden die verband houden met hun producten. Hierdoor genereren ze gerichtere zichtbaarheid voor deze producten. Deze advertenties verschijnen boven de organische zoekresultaten en bevatten afbeeldingen en productinformatie die potentiële klanten direct aanspreken.
 • Aan de andere kant biedt Performance Max een breder bereik doordat het advertenties plaatst op verschillende kanalen, waaronder zoeknetwerken, YouTube, Gmail en Discovery. Hierdoor kun je potentiële klanten bereiken op verschillende touchpoints tijdens hun customer journey. Performance Max maakt gebruik van machine learning om te bepalen op welke kanalen en momenten je advertenties het meest effectief zullen zijn. Hier heb je geen invloed op en heeft veel data nodig om dit goed te doen.

Automatisering en optimalisatie:

 • Performance Max maakt gebruik van geavanceerde machine learning-technologie om automatisch biedingen en advertentieplaatsingen te optimaliseren op basis van de prestaties en doelstellingen van de campagne. Ook hier geldt, hoe meer data, hoe beter. Dit stelt adverteerders in staat om efficiënter te werken en betere resultaten te behalen zonder uitgebreid handmatig beheer. Performance Max neemt het zware werk uit handen en maakt gebruik van gegevens en algoritmen om de beste advertentieplaatsingen te bepalen.
 • Google Shopping Ads bieden daarentegen meer controle en aanpasbaarheid voor adverteerders. Je kunt handmatig biedingen instellen, specifieke zoekwoorden targeten en de prestaties van individuele producten volgen. Dit geeft adverteerders meer grip op hun advertentiestrategie en maakt het mogelijk om nauwkeuriger te optimaliseren op basis van specifieke doelstellingen en prestatiegegevens.

Dus, wanneer gebruik je Google Shopping Ads en wanneer Performance Max?

Nu je meer inzicht hebt in de verschillen tussen Google Shopping Ads en Performance Max, is het belangrijk om te begrijpen in welke situatie je de een boven de ander zou moeten kiezen.

Gebruik Google Shopping Ads als:

 • Je wilt profiteren van gerichte zichtbaarheid op het Google-zoeknetwerk.
 • Je hebt specifieke producten waarvoor je handmatig biedingen wilt instellen en de prestaties nauwlettend wil volgen en bijsturen.
 • Je hebt ervaring met het optimaliseren van advertentiecampagnes op basis van gedetailleerde prestatiegegevens en specifieke doelstellingen.

Gebruik Performance Max als:

 • Je wilt profiteren van een breder bereik over meerdere kanalen, waaronder zoeknetwerken, YouTube, Gmail en discovery.
 • Je wilt profiteren van geautomatiseerde optimalisatie op basis van machine learning-technologie.
 • Je hebt beperkte tijd en resources en wilt een meer geautomatiseerde benadering van je advertentiestrategie.
 • Je een grote hoeveelheid data beschikbaar hebt om de campagnes te ‘voeren’. 

Het kiezen tussen Google Shopping Ads en Performance Max hangt af van je specifieke e-commercestrategie, doelstellingen en resources. Beide opties bieden unieke voordelen en het is belangrijk om de juiste afweging te maken op basis van je behoeften. Test daarom met verschillende strategieën, meet de resultaten en pas je aanpak aan om uiteindelijk de beste resultaten te behalen voor je e-commerce-activiteiten.

Samen online groeien?

Hoewel het opzetten van een effectieve campagne tijd en moeite kost, kan het een grote impact hebben op de bekendheid en verkopen van jouw organisatie. Lukt het je niet om zelf tijd te maken, maar vind je het wel belangrijk om ads te hebben draaien om jouw bedrijfsdoelen te halen? Dan kan het slim zijn om een bureau in te schakelen om je te helpen met jouw marketingactiviteiten. Social Brothers heeft veel ervaring met online marketing, SEO, design en development – natuurlijk data driven.

Wil je advies over of hulp met je online marketing? Social Brothers helpt je verder! Neem contact met ons op via de module onderaan deze pagina of ga naar onze contactpagina.

PatrickContent Marketeer[email protected]

Geïnspireerd? De volgende onderwerpen zijn aanbod gekomen

e-commerceMarketingOnline MarketingSEAStrategy
Toon alle inspiratie