11 feb 2022

Is jouw bedrijf AR-proof?

Steven
✍️ Blog
10 min. leestijd

Met Augmented Reality (AR) kan men op andere andere manieren samenwerken en leren en dat biedt vele voordelen op de werkvloer, zowel als het gaat om ontwerpen, uitvoeren en communiceren. Meer en meer bedrijven gaan daarom AR integreren in hun werkproces.

In dit blog kom je te weten wat belangrijk is als je met AR wilt beginnen, welke stappen gezet moeten worden en welke middelen er zijn om het invoeren van AR te vergemakkelijken. Stap in de wereld van AR en laat een Digital Twin ontwerpen!

De toegevoegde waarde van AR bepalen

Om te starten met Augmented Reality is het van belang om de toegevoegde waarde van AR te bepalen. Deze toegevoegde waarde kan liggen in beter inzicht in 3D-modellen bijvoorbeeld in de architectuur of designindustrie, maar ook in betere en realistische mogelijkheden bij trainingen, zoals veiligheidstrainingen. Dat zijn twee hele andere doeleinden waarvoor AR ingezet kan worden die ook zullen leiden tot twee verschillende AR-producten. Door duidelijk te krijgen waar AR in jouw bedrijf een toegevoegde waarde heeft, kun je een plan om stellen om het daadwerkelijk te implementeren.

De toegevoegde waarde tonen

Het belangrijkste voor een AR-proof bedrijf is dat de interne toegevoegde waarde ervan ook gezien wordt. 3D is een onontkoombare ontwikkeling waar elk bedrijf vroeg of laat mee aan de slag gaat, maar lang niet iedereen is er klaar voor. Als je medewerkers de toegevoegde waarde van AR nog niet inzien, is het van belang om deze met concrete cases aan te tonen.

Met een proof-of-concept maken we duidelijk hoe de dagelijkse werkzaamheden van de werknemer kunnen veranderen door AR, bijvoorbeeld doordat ontwerpprocessen of communicatieprocessen efficiënter verlopen. Het inzicht in de toegevoegde waarde van AR bij je werknemers, leidt tot meer interne draagkracht voor het invoeren ervan. Die interne draagkracht is noodzakelijk voor de succesvolle introductie van een AR-werkmethode binnen je bedrijf. Lees ook ons blog over de verschillende toepassingen van AR.

AR proof digital twin auto

Digital twin

Als je duidelijk hebt waar je AR voor in wilt zetten in jouw bedrijf en je medewerkers de toegevoegde waarde van de nieuwe werkmethode inzien, kan het echte werk beginnen. Over het algemeen zijn hiervoor 3D-modellen nodig van bijvoorbeeld je machines, producten enzovoorts.

Vaak is een digital twin hiervoor het geschiktst. In de praktijk blijkt namelijk dat de beschikbaarheid van 3D-modellen te wensen over laat. Het is echter ook mogelijk om van een echte omgeving een 3D-model te maken. Dit brownfielding-principe gaat tegen de standaardprincipes van AR in. Het gaat immers niet van 3D naar real life maar andersom. Toch blijkt dit in veel gevallen de meest praktische oplossing.

Social Brothers werkt hiervoor samen met gespecialiseerde bedrijven die via 3D-scans een op de millimeter nauwkeurig model kunnen opleveren van een voorwerp of een omgeving. Dit model noemen we ook wel een digital twin: een digitale tweeling van het echte model.

De digital twin is perfect te gebruiken voor zowel AR- en VR-toepassingen. Er kan bijvoorbeeld real life-informatie worden toegevoegd aan de digital twin. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om productiedata, betrouwbaarheid data of andere data weer te geven op een machine.

Integratie werkpakketten

Als je met AR begint in je bedrijf is het natuurlijk niet de bedoeling dat Augmented Reality los blijft staan van andere softwaresystemen. Een groot voordeel van de huidige ontwikkelingen van Augmented Reality is dat de integratie met huidige systemen vaak al out-of-the-box mogelijk is.

3D wordt namelijk ondersteund door de meeste bestaande systemen. Zo is het al zo dat Rino, Sketch en het volledige Autodeskpakket bijna plug and play beschikbaar zijn om gebruik te maken van Augmented Reality. Zo kun je door AR met AutoCAD te koppelen technische tekeningen ook meteen in 3D-weergeven. Data die je hebt zijn negen van de tien keer gewoon te gebruiken voor 3D-modellen.

Lees hier hoe Social Brothers via API’s informatie uit BIM-modellen haalt.

AR-proof?

Kortom, om je bedrijf AR-proof te maken is het vooral belang om de toegevoegde waarde van de extra digitale laag in te zien. Zijn jij en je medewerkers overtuigd van de toegevoegde waarde?

Dan zijn er meer dan genoeg mogelijkheden om AR ook daadwerkelijk toe te passen, of het nu is om sneller te kunnen ontwerpen en je design inzichtelijker te maken of om beter in de (gesimuleerde) praktijk te kunnen leren. De techniek van de digital twin maakt het mogelijk om relatief snel en simpel 3D-modellen te ontwikkelen om te gebruiken in je digitale omgeving en out-of-the-box API-integraties laten AR weer schakelen met andere programma’s.

Meer weten?

Wil je meer weten over AR, lees dan ook ons complete handboek over Augmented Reality of neem een kijkje bij onze andere blogs.

Benieuwd of je bedrijf AR-proof is? Neem dan contact op en we kijken er samen naar!

Steven Founder[email protected]06-20413957
Ik doe aanWhatsApp

Geïnspireerd? De volgende onderwerpen zijn aanbod gekomen

ARInnovatie
Toon alle inspiratie