We houden in het dagelijkse leven rekening met beperkingen. Denk aan de strepen voor blinden op het station of langere tentamentijd voor studenten met dyslexie. Maar online doen we dit meestal niet. Meer dan drie miljoen Nederlanders kunnen daarom geen gebruik maken van digitale diensten, althans niet zoals ze bedoeld zijn. Een op de tien heeft problemen op het gebied van visie, gehoor, mobiliteit of denken en begrijpen.
In een wereld waarin steeds meer online gebeurt, vallen deze mensen vaak buiten boord. Zo wordt witte tekst op een lichtblauwe achtergrond onleesbaar voor slechtzienden, is een video zonder ondertiteling niet te volgen voor doven en kan de schermlezer van een blinde niks met een afbeelding waaraan geen alternatieve tekst is toegevoegd. Daarom is het belangrijk dat overheidsinstanties en bedrijven zich bewust worden van digitoegankelijkheid. Wettelijk zijn daar al verschillende stappen voor genomen.
Download onze WCAG-checklist
In onze checklist geven we je een compleet en duidelijk overzicht van de regels waar je aan moet voldoen om op niveau AA te zitten. Voor overheidsinstellingen is dit het verplichte toegankelijkheidsniveau.
Met onze whitepaper ontdek je alles over de regels en richtlijnen rondom digitoegankelijkheid, de voordelen van een toegankelijke website of app en krijg je advies over content, design en development.
In 2006 heeft de VN het ‘verdrag inzake de rechten van personen met een handicap’ opgesteld. Hierin is bepaald dat mensen met een beperking op dezelfde manier moeten kunnen deelnemen aan de maatschappij als anderen, dus ook online.
In 2016 is Nederland begonnen met het implementeren van deze overeenkomst. Hiervoor is onder andere de Wet gelijke behandeling op grond van handicap en chronische ziekte aangepast. Deze wet gaat nu ook over goederen en diensten, ook online.
In hetzelfde jaar heeft de EU de Europese toegankelijkheidswet (European Accessibility Act) opgesteld en zijn er Europese richtlijnen voor de toegankelijkheid van websites en apps van overheidsinstanties. In Nederland is geregeld dat alle websites van overheidsinstanties ( inclusief semi-overheid en zelfstandige bestuursorganen) vanaf 23 september 2020 moeten voldoen aan de wereldwijd erkende WCAG 2.1.
Dit is de laatste officiële versie van de Web Content Accessibility Guidelines. Vanaf 23 juni 2021 moeten ook apps van overheidsinstanties die richtlijnen volgen. In de WCAG 2.1 staan 78 richtlijnen voor digitoegankelijkheid en overheidsinstanties moeten aan 50 daarvan voldoen. Dat wil zeggen dat er veel werk aan de winkel is.
Wil je een makkelijk overzicht van de richtlijnen voor digitoegankelijkheid? Download dan onze checklist WCAG 2.1.