Wat we doen

Ons team bestaat uit stuk voor stuk gedreven en enthousiaste young professionals. Voor ieder vraagstuk hebben wij de specialist, marketing avonturiers voor creatieve uitingen en campagnes en website helden voor een prachtige volledig responsieve website of webshop. Wil je liever opvallen met een unieke app voor een evenement of een bedrijfsgame? Onze app nerds bouwen de mooiste apps, perfect werkend op iedere tablet en smartphone.

Neem contact op

Waar we trots op zijn

Benieuwd waar wij eerder aan gewerkt hebben? Wij zijn ontzettend trots op onze breed georentieerde projecten en laten ze dan ook dolgraag zien. Van een luxe meubelfabrikant (LINTELOO) tot een netwerkorganisatie in de haven van Rotterdam (iTanks).
Ontdek onze opdrachtgevers én opdrachten hiernaast.

Neem contact op

Hoe gaat Web Accessibility in zijn werk?

geschreven door Steven Ammerlaan op 26 okt. 2020

Vanaf 23 september moeten alle overheid- en semi-overheidsinstellingen voldoen aan de WCAG 2.1. Hiermee zorg je ervoor dat je website toegankelijk is voor iedereen, dus ook voor laaggeletterden, mensen met een visuele beperking of motorische beperking. Maar hoe gaat het proces van Web Accessibility in zijn werk?

Overheidsinstanties horen een toegankelijkheidsverklaring aan te vragen en die één keer per jaar te laten vernieuwen. Zo wordt er voor gezorgd dat Web Accessibility bij alle overheidsinstanties, inclusief semi-overheid en zelfstandige bestuursorganen op de agenda komt te staan.

Om de verklaring aan te vragen doorloop je de volgende stappen. Als je organisatie geen overheidsinstelling is, kun je niet de verklaring aanvragen. Wel kun je met de andere stappen werken aan een toegankelijke website. Download ook onze whitepaper voor meer informatie.

Download de whitepaper

 

1. Maak een overzicht

Om deze verklaring aan te vragen, moet je een aantal stappen doorlopen. Je begint met het maken van een overzicht van de websites en apps in jouw organisatie.

Apps hoeven pas vanaf 23 juni 2021 aan de toegankelijkheidsrichtlijnen te voldoen, maar als je je zaken op orde wilt hebben, is het verstandig dit ook nu al mee te nemen. Dit is belangrijk, want als grote organisatie heb je misschien meer websites dan je denkt.

web accessibilty. Persoon in rolstoel kijkt naar groen scherm.

2. Onderzoek de toegankelijkheid

Onderzoek de Web Accessibility van je digitale producten. Kijk hiervoor naar de code, het design en de content. Een gedeelte van het onderzoek kan door middel van tools uitgevoerd worden, zoals de tools op deze lijst. 80% van het onderzoek blijft echter handwerk. Dit kun je laten doen door een externe dienstverlener of in eigen beheer.

Houd er rekening mee dat het onderzoek moet voldoen aan nauwkeurige criteria en dat je voor een compleet beeld de hele website bij het onderzoek moet betrekken. Er zijn verschillende onafhankelijke onderzoeksbureaus die dit onderzoek voor je kunnen doen.

 

3. Maatregelen en planning opstellen

Als je weet wat er al goed gaat op het gebied van Web Accessibility en waar nog winst te behalen is, kun je maatregelen opstellen. Deze maatregelen hebben betrekking op development, design en content, maar kunnen ook gaan om het creëren van bestuurlijk draagvlak. Deze maatregelen zet je om in een plan van aanpak per website of app.

Web Accessibilty. Persoon met blindenstok en zonnebril maakt gebruik van voice search met zijn smart phone.

4. Toegankelijkheidsverklaring aanvragen

Als overheidsinstelling gebruik je de informatie uit stap 3 om de toegankelijkheidsverklaring aan te vragen. In de verklaring staat in hoeverre je website al aan de eisen voldoet en welke maatregelen je nog gaat nemen om de toegankelijkheid te vergroten. Deze maatregelen moeten gepresenteerd worden inclusief een planning.

De toegankelijkheidsverklaring kun je aanvragen via deze website. Als je de verklaring hebt, publiceer je hem op al je websites.

Web Accessibility. Vrouw met gehoorapparaat bekijkt een video op haar laptop.

5. Web Accessibility verbeteren

De laatste en misschien wel grootste stap is om de maatregelen uit stap 3 uit te voeren. Vaak is hiervoor samenwerking tussen webredacteur, webdesigners en webdevelopers nodig. De WCAG-richtlijnen bevinden zich immers meestal op het snijpunt van deze drie gebieden.

Dat maakt het verstandig om ook hiervoor professionals in te schakelen. Bij Social Brothers werken tekstschrijvers, designers en developers samen om te zorgen dat de webtoegankelijkheid van jouw website gegarandeerd is.

Daarbij testen we continu. Denk aan testen bij de bouw van de vernieuwde toegankelijke website, testen bij de oplevering, maar ook testen bij het bouwen van nieuwe onderdelen of het schrijven van nieuwe content.

 

Meer weten?

Lees dan ook onze andere blogs over webtoegankelijkheid. Ontdek bijvoorbeeld enkele maatregelen die je kan nemen om je website toegankelijker te maken in dit blog.

Heb je een digitoegankelijke website nodig of wil je de toegankelijkheid van je app verbeteren? Bekijk dan onze dienstenpagina digitoegankelijkheid. Ook kun je met onze gratis scan meteen zicht krijgen op de digitoegankelijkheid van je website!

Neem gerust contact op als jouw website toe is aan toegankelijk design en development. Als ICT-leverancier kunnen we ervoor zorgen dat je website voldoet én blijft voldoen aan de nieuwe eisen.

Lisanne Vroomen

Lisanne Vroomen

Lisanne is tekstschrijver bij Social Brothers.

Inspiratie nodig bij een project?

Neem contact op via Whatsapp

info@socialbrothers.nl

030 737 09 02

Utrecht, Europalaan 100
Rotterdam, Klinknagelstraat 8