App development begint met keuzes maken. Ga je voor native of hybrid app-development? Of kies je voor cross platform app-development? Dat is een belangrijke keuze, want hij beïnvloedt niet alleen de tijd die er gestoken moet worden in het development, maar ook de performance van je app. We zetten de verschillen en voor- en nadelen van de drie opties voor je op een rijtje, zodat je weet waar je aan begint.
Native app-development
Bij Native app-development schrijf je in de taal van het specifieke systeem waarvoor je de app ontwikkelt. Een app voor IOS wordt geschreven in Objective C of Swift, terwijl een app voor Android wordt geschreven in Java of Kotlin.
Wil je dat je app zowel draait op Apple en Android, dan dien je dus twee verschillende apps te ontwikkelen. Dit betekent dat je niet alleen tijdens de developmentfase meer tijd kwijt bent, maar ook voor het onderhoud. Alles moet immers twee keer gebeuren.
Daar staat tegenover dat je de best mogelijke performance hebt, omdat elke app perfect aansluit bij het systeem waar hij op draait. Daar is de app immers exact voor geschreven ;).
Hybrid app-development
Wil je minder tijd in development en onderhoud steken, dan kun je gaan voor hybrid app development, bijvoorbeeld met Flutter. Je maakt dan één app die zowel op IOS als Android draait. In wezen is dit een soort website on steroids die toegang heeft tot de twee systemen.
Hoewel een hybrid app makkelijk te maken is, zijn er wel veel nadelen. Zo verlies je mogelijk performance en snelheid. Doordat het een website is die als app beschikbaar is, heeft een hybrid app ook niet de look-and-feel van een native app. Het gebrek aan native componenten maakt dat het gebruik van de app voor velen wat onwennig voelt. Verder is de integratie met het Operating System daardoor minder.
Cross platform app-development
Gelukkig is er nog een derde optie: cross platform app-development. Hierbij gebruik je één taal voor twee native apps. Een veelgebruikt framework voor cross platform app-development is React Native, maar er zijn ook andere opties zoals Xamarin.
Bij app-development aan de hand van React Native wordt het React-framework gebruikt samen met native mogelijkheden. Er wordt geschreven in JavaScript (of via Reacts UI paradigma) en dit wordt via een API omgezet in twee native talen. Eén JavaScript-functie wordt dus gepoort naar één Objective C-functie voor de IOS-app en naar één Java-functie voor de Android-app.
Een app die via cross platform development ontwikkeld is, heeft een native look-and-feel. Hierdoor heb je een goede performance en hebben de gebruikers van de app de beste ervaring. Je bespaart echter wel ontwikkeltijd en onderhoudstijd ten opzichte van native app development.
Waarom kiezen wij voor cross platform app-development?
Nu we de voor- en nadelen van de drie systemen op een rijtje hebben, zal meteen duidelijk zijn waarom we in de strijd native vs. hybrid vs. cross platform app-development kiezen voor de laatste optie. Uiteraard willen we dat onze klanten de best mogelijke app hebben en hybrid app-development voldoet hier niet aan. Een goede app is geschreven in een taal specifiek voor een systeem en cross platform app-development biedt ons de meest efficiënte manier om native apps te maken. Vandaar dat Social Brothers kiest voor React Native.
Meer weten?
Wil je meer weten, lees dan ook ons volgende blog over React Native vs. Flutter. Of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Dan houden wij je maandelijks op de hoogte over nieuwe ontwikkelingen onder andere op het gebied van app development.
Wil je een app voor jouw bedrijf of organisatie laten ontwikkelen? Neem dan gerust contact op. Social Brothers helpt je graag.
Help ons, wat vind je er van?
Thanks voor de feedback!
Thanks voor de feedback!