De term API is erg breed en voor veel mensen onbekend. API staat voor Application Programming Interface. Kort gezegd is het een interface die het mogelijk maakt dat twee applicaties of computerprogramma’s met elkaar communiceren. Iedereen heeft er eigenlijk elke dag mee te maken, want zodra er twee systemen met elkaar in verbinding staan is er een API aan het werk. Zodra jij bijvoorbeeld een nieuwsapp opent zorgt een API-koppeling ervoor dat het laatste nieuws naar de app gepusht wordt. Maar hoe werkt een API-koppeling nou precies en wat is er allemaal mogelijk op gebied van koppelingen en functionaliteit?
Hoe werken API’s?
Een API is dus een software-interface die ervoor zorgt dat twee applicaties, zoals een CRM en nieuwsbriefsoftware informatie met elkaar uit kunnen wisselen. Op basis van een set van afspraken verstuurt de API op verzoek data van de ene applicatie naar de andere. De eerste API’s waren er al in 2000, maar ze worden steeds populairder. Dat is niet zo gek, als je bedenkt dat API’s je heel veel mogelijkheden geven. Waarschijnlijk heb je er al vaak genoeg gebruik van gemaakt. API’s vormen namelijk de basis van websites waar informatie uit verschillende andere websites samenkomt, zoals thuisbezorgd.nl.
De API maakt gebruik van een gedeelte van de code van het oorspronkelijke programma of oorspronkelijke website, zoals de website van een pizzeria of frituur. Dit gedeelte van de code zorgt ervoor dat er van buitenaf bepaalde requests of vragen gesteld kunnen worden, bijvoorbeeld door thuisbezorgd.nl. De API vertaalt die vragen in code en stuurt ze door naar de website van de pizzeria of frituur. De website geeft op zijn beurt weer een respons, bestaande uit de data die thuisbezorgd.nl nodig heeft. Ook de respons wordt gecodeerd door de API teruggestuurd. Zo kan er via de API informatie of functionaliteiten beschikbaar gesteld worden aan derden, bij het voorbeeld van thuisbezorgd.nl waarschijnlijk informatie over wat er op het menu staat.
Zodra je informatie van een bepaalde website of programma terugvindt op een andere site of applicatie, is er waarschijnlijk een API aan het werk. Dat kan in uiterlijk zo simpel zijn als een Google Maps-kaartje op je website om de locatie van je bedrijf aan te duiden.
Voordelen
Zo’n API maakt programmeren makkelijker en sneller. Als een developer bijvoorbeeld een app ontwikkelt met een dashboard waarop je de verkeersdrukte kan zien, hoeft hij niet langs de kant van de weg te staan om auto’s te tellen, maar kan hij data van Rijkswaterstaat via een API in zijn app ophalen. De mogelijkheid om data van een derde partij te gebruiken, geeft dus meer mogelijkheden en maakt het programmeren efficiënter. En in een tijd waarin de vraag naar applicaties en websites nog steeds stijgt is, is efficiënt programmeren een must.
Maar API’s hebben niet alleen voordelen voor programmeurs. Het is ook heel handig binnen je bedrijf als je eenvoudig data van het ene systeem naar het andere kan sturen. Dat geeft sommige bedrijven de mogelijkheid om klanten beter van dienst te zijn, bijvoorbeeld door het aanbieden van producten van derden. Denk hierbij weer aan het voorbeeld van thuisbezorgd.nl of vliegtickets.nl. Deze API’s zorgen voor een groei van het aantal potentiële klanten van afhaalrestaurants en vliegmaatschappijen. Klanten kunnen nu immers via een extra website bij hen terecht komen.
Denk ook aan de voordelen voor je eigen administratie. Een administratief medewerker zal moeten schakelen tussen CRM-software, sales-software en boekhouding-software en mogelijk soms handmatig informatie van het ene programma in het andere moeten invoeren. Met API’s kan dit proces geautomatiseerd worden en dat bespaart veel tijd. Denk bijvoorbeeld aan het koppelen van je CRM met Mailchimp, zodra je adressenlijst altijd up-to-date is. Maar er is veel meer mogelijk, bijvoorbeeld via een AFAS-koppeling of een Exact Online-koppeling. Koppel je webshop bijvoorbeeld meteen aan Exact Online en houd automatisch de bestellingen en voorraad van je bedrijf bij.
API’s zijn verder ook noodzakelijk bij het gebruik van een headless CMS. De API zorgt er dan voordat de content uit het CMS verschijnt op websites, apps en andere displaymogelijkheden. Lees hier meer over de voordelen van een headless CMS.
Mogelijkheden
Eigenlijk zijn de mogelijkheden met API’s eindeloos. Er zijn programmageoriënteerde koppelingen (Java API’s) en verschillende webgeoriënteerde koppelingen, zoals Simple Object Access Protocol (SOAP), Remote Procedure Call (RPC) en Representational State Transfer (REST). In totaal zijn er zo’n 5.000 algemene Open API’s waarvan de code door iedereen te gebruiken is. Zo stelt de Nederlandse overheid, het CBS en de Koninklijke Bibliotheek data gratis ter beschikking. Daarnaast zijn er ook duizenden custom made API’s. Social Brothers werkt vaak met de API van Hubspot. In het overzicht hierboven staat welke diensten we over het algemeen koppelen met Hubspot.
Meer weten?
Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen, schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Bekijk onze dienstenpagina over de Exact Online-koppeling voor meer informatie hierover.
Wil je weten wat Social Brothers voor je kan betekenen bij het koppelen van jouw programma’s of website? Neem dan contact op.