AR in de praktijk: remote assistance en e-learning
De wereld is continu in verandering, zo hebben we de laatste weken gemerkt met het coronavirus. Bedrijven maken binnen twee weken een digitalisering mee waar ze wellicht in normale omstandigheden jaren over hadden gedaan. Wie voorop wil lopen op het gebied van innovatie dient een goede portie lef, gezond verstand en een visie voor de lange termijn te hebben. Innovatie bestaat uit vallen en opstaan maar biedt altijd mogelijkheden, bijvoorbeeld om efficiënter te werken binnen je bedrijf, kosten te besparen of veiliger te werken.
In deze blog laten we zien hoe Social Brothers bedrijfsprocessen heeft geoptimaliseerd door middel van Augmented Reality (AR). Met AR wordt er een virtuele laag over de fysieke realiteit gelegd. Even geleden schreven we al over de mogelijkheden van AR voor de marketing, maar er zijn ook heel veel praktische toepassingen voor jouw bedrijf. Bekijk hier een overzicht. Zo zet Social Brothers AR in bij het visualiseren van grondmetingen en -boringen in 3D bij baggerprojecten. Veel van de toepassingen maken echter het werken op afstand een stuk makkelijker. Denk bijvoorbeeld aan remote assistance en e-learning.
Remote assistance
AR maakt werken vanaf afstand mogelijk voor bedrijfstakken waarin dat ingewikkelder is dan vergaderen via Zoom. Zo kan iemand via de hololens op afstand met je meekijken bij bijvoorbeeld reparatiewerkzaamheden. Door de hololens heb jij je handen vrij om te werken en eventueel de gewenste onderdelen goed in beeld te krijgen, terwijl de ander goed zicht heeft op wat er aan de hand is en wat er gebeurt. Dit noemen we remote assistance. Een van onze opdrachtgevers, Bureau Veritas, is dit traject een half jaar geleden met ons aangegaan.
Bureau Veritas
Bureau Veritas is een internationale B2B-dienstverlener. Ze testen, inspecteren en certificeren producten en bedrijfsprocessen op het gebied van transport en infrastructuur, waaronder marineschepen. Dit doet Bureau Veritas in meer dan 140 landen vanuit zo’n 1.400 kantoren en laboratoria. Ze testen of producten, bedrijfsprocessen of installaties voldoen aan vastgestelde normen en aan de wet- en regelgeving. Deze producten worden over de hele wereld verplaatst en liggen dus vaak niet op één plek. De inspecties dienen dus overal ter wereld uitgevoerd kunnen worden. Dat betekent dat testers en inspecteurs veel moeten reizen. AR biedt uitkomst.
Remote Survey voor Bureau Veritas
Social Brothers heeft ervoor gezorgd dat Bureau Veritas door middel van de hololens ook op afstand kan inspecteren. Een gedeelte van de inspecties doet Bureau Veritas nu vanaf het Remote Survey Center in de havenstad Rotterdam. Dat spaart de inspecteurs veel reistijd en reiskosten, terwijl klanten dankzij de livestream oplossing snel en zonder wachttijd geholpen worden. De kosten worden gedrukt zonder concessies te doen aan de kwaliteit via een geoptimaliseerd proces. De hololens wordt zo ingezet als een productiemiddel dat ervoor zorgt dat Bureau Veritas efficiënter kan werken.
Een medewerker bij het product dat geïnspecteerd moet worden, laten we zeggen een dieselgenerator, zet de hololens op en kan zo de generator in beeld brengen bij de inspecteur op afstand. Op verzoek van de inspecteur kan de medewerker bepaalde delen beter in beeld brengen. Het grote voordeel van de hololens is dat de medewerker de handen vrij heeft en daardoor ook zaken kan open, uit elkaar kan draaien enzovoorts. Zo kan de inspecteur een goed beeld krijgen van de conditie van de generator. De inspectie kan aan het einde van het contact ook meteen afgesloten worden. Zo bespaar je niet alleen kosten, maar ook tijd.
AR als educatieve tool
Augmented reality en educatie zijn een gouden combinatie. Met AR kun je immers trainingssituaties simuleren die veel realistisch overkomen dan welke lesboek dan ook. Je kan nog zo vaak lezen wat je moet doen bij een ongeval, dat is geen garantie dat je in werkelijk correct gaat reageren. Door mensen met AR een situatie te laten beleven, kun je duidelijk krijgen wat ze wel of niet in praktijk toe kunnen passen. Dit zal veel meer indruk maken en dus beter blijven hangen dan een theoretische cursus.
Last Minute Risk Analysis en AR
Vanuit deze gedachte is Social Brothers aan de slag gegaan voor het Training- en Cursuscentrum (TCC) in Rotterdam. TCC biedt onder andere trainingen aan voor een zogenaamde Last Minute Risk Analysis (LMRA). Hiermee stel je, onder andere in de bouw, vast of er eventuele risico’s zijn alvorens je met je werkzaamheden begint. AR is heel handig om ervoor te zorgen dat je dit in een gesimuleerde praktijk aan kan leren. Social Brothers heeft hiervoor een app ontwikkeld voor de hololens. De hololens projecteert collega’s in de fysieke omgeving. De bedoeling is dat de drager van de hololens in 30 seconden inschat waar zich gevaar bevindt.
Dat kan gaan om een collega zonder helm of zonder gehoorbescherming, maar ook om een collega die met olie aan de slag is op een plek waar jij moet gaan lassen. De lensdrager noemt deze risico’s op. Een verkeerde inschatting van gevaar heeft gevolgen in de AR. Zo kan er een explosie optreden als je ervoor kiest om te gaan lassen in de buurt van olie. Deze gamification van de trainingsomgeving is voor de deelnemers veel concreter dan andere trainingsmethoden. De gevolgen, zoals een explosie, zijn ook veel duidelijker en hebben daardoor ook meer impact. Hierdoor blijft de stof van de training beter hangen bij de deelnemers en zal het ook makkelijker zijn om dit in de praktijk toe te passen.
Wat zijn de voordelen van AR?
Zoals de twee voorbeelden hierboven al duidelijk maakten zijn de voordelen van AR specifiek voor het bedrijfsproces dat je wilt optimaliseren. In deze tijd is het grote voordeel vooral dat je het serviceniveau van je bedrijf kan blijven handhaven, ook als je niet fysiek bij je klanten langs kan gaan. Zo kunnen je bedrijfsprocessen door blijven gaan. De mogelijkheid om op afstand te inspecteren zorgt er ook voor dat je reistijd en reiskosten bespaart. Dit zorgt er weer voor dat je klanten minder wachttijd hebben, waardoor je sneller service kan verlenen. Verder verklein je de kans op fouten, doordat je van tevoren beter kan analyseren wat er aan de hand is.
Overigens is de hololens niet noodzakelijk om gebruik te maken van AR. De mogelijkheid om AR te gebruiken is ingebouwd in moderne smartphones. Dit biedt de mogelijkheid om AR laagdrempelig en snel toe te passen in de B2C-klantenservice. Zo kun je bijvoorbeeld een klant wiens internet niet werkt, heel makkelijk en concreet laten zien hoe je het modem reset. Het biedt ook mogelijkheden bij de verkoop, bijvoorbeeld door te laten zien hoe een meubelstuk in je woonkamer staat, zoals in deze campagne voor Piet Boon.
Nu en in de toekomst
Zeker is dat AR in de toekomst veel meer gebruikt zal worden en de hele wereld zal veranderen. Maar zoals de voorbeelden duidelijk maken is er ook nu al heel veel dat je kan doen met AR. Ook voor andere bedrijfstakken zijn er tal van opties op het gebied van remote assistance of e-learning. Door AR nu al te implementeren in je bedrijf loop je voor op je concurrenten en is je bedrijf klaar voor de toekomst. Visualiseer producten zoals meubels voor je klant, betrek klanten in het ontwerpproces van gebouwen, deel 3D-tekeningen met je collega’s tijdens het bouwproces, zorg voor interactief contact met partners op afstand, geef de verkeersdrukte weer in een timelapse om het fileprobleem aan te pakken: dit is slechts een greep uit de mogelijkheden die er nu al zijn. Lees hier meer over de toekomstvisie van Social Brothers op AR.
Meer weten?
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen over AR? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief of bekijk ons compleet handboek over AR.
Wil je weten welke mogelijkheden er zijn om Augmented Reality in te zetten in jouw productieproces? Of heb je juist al een concreet idee om AR toe te passen in jouw bedrijf? Bel ons en we kijken samen naar de mogelijkheden!
Meer weten?
Help ons, wat vind je er van?
Thanks voor de feedback!
Thanks voor de feedback!