Benieuwd hoe het is om op de React afdeling binnen Social Brothers te werken? Wij vinden het belangrijk dat onze teams zich blijven doorontwikkelen en op de hoogte zijn van de laatste trends en ontwikkelingen. Daarom is ons team een aantal weken geleden naar de React Conference Live in Amsterdam is geweest. 17 professionals hebben hen meer verteld over het nieuw ontwikkelde React framework en technieken. Lees snel verder om meer te lezen over deze dag.
Good morning 8:30 – 11:15
We begonnen onze dag om 8.30 in het Theater Amsterdam. Een erg mooie locatie, centraal gelegen in Amsterdam aan het water. Bij binnenkomst stond de koffie, lekkere broodjes en een gratis goodies al klaar. Na een bakje koffie en lekker ontbijtje waren wij helemaal klaar om de dag te beginnen, we hebben namelijk een lange dag voor de boeg van 9.00 tot 18.10.
Na een korte introductie van de organisatie, werd het spits afgebeten door de eerste spreker Maggie appleton, Lead Designer bij Hash.
Zij vertelde over de rol van psychologie bij programmeren en hoe het visualiseren van logica in code enorm kan helpen om het beter te begrijpen. Code is gemaakt voor computers om te begrijpen, niet per se voor mensen. Mensen denken veel meer in context en voorbeelden, terwijl computers in letters en getallen denken. Hieruit hebben we een aantal tools meegenomen welke we kunnen gebruiken om complexe logica uit onze applicaties te visualiseren om zo onze projecten beter te documenteren. Uit deze talk hebben wij een aantal handige tools meegenomen. In de toekomst willen we deze tools gebruiken om complexe logica uit onze applicaties te visualiseren, zo kunnen we onze projecten beter documenteren.
Vervolgens was het woord aan Debbie O’Brien, Head Developer Advocate bij Bit. Zij vertelde ons hoe de development wereld zich heeft ontwikkeld van een grote allesomvattende codebase, naar mooie, kleine repositories d.m.v. microservices. Front-end development blijft hier echter nog in achter, waardoor front-end nog steeds met enorme codebases werkt zonder mogelijkheid om je project op te delen in kleine, standalone mini-projecten. Oplossingen hiervoor zijn bijvoorbeeld monorepos of NPM-libraries, maar hier ontbreekt goede tooling nog in, waardoor deze oplossing ook niet erg schaalbaar is. De oplossing hiervoor: bit.dev. Een tool waarmee je stukken van je project heel gemakkelijk kunt publiceren naar een NPM-library, deze los kunt onderhouden en een duidelijk overzicht hebt van alle losse elementen/componenten in de library. Wij willen deze tool zelf ook gaan toepassen. De tools kan ons ondersteunen bij het verbeteren van oudere projecten, zonder dat dit al te veel onderhoudstijd kost.
Next up, Sid Kshetrapal, Developer bij GitHub. De titel van zijn talk? “Walking the line between flexibility and consistency in component libraries“. Wat niks anders betekent dan, hoe ontwikkel je stukken code voor een project die enerzijds consistentie bieden en anderzijds de ontwikkelaar vrijheid biedt om eigen aanpassingen te doen. Een probleem waar ontwikkelaars dagelijks tegenaan lopen. Als voorbeeld gebruikte hij een case study van een refactor traject van een element bij GitHub. Onderstaande screenshots zijn allemaal gebaseerd op hetzelfde component, met dezelfde functies; een lijst tonen waarin ieder element in die lijst iets van een tekst en/of icoon toont met een actie wanneer je erop klikt. Hij heeft kunnen laten zien hoe dit mogelijk is met hetzelfde component: erg flexibel, maar toch consistent.
Na deze inhoudsvolle talk was het de beurt aan Yann Braga, Software ontwikkelaar bij Chromatic. Chromatic is het bedrijf achter Storybook, de tool die wij gebruiken om onze componenten te documenteren en visualiseren in een soort handboek. Yann vertelde ons hoe Storybook niet alleen gebruikt kon worden voor het visueel testen, maar ook voor interactief testen. Je kunt namelijk interactie-tests uitvoeren in Storybook, waarbij je bijvoorbeeld aangeeft dat de gebruiker op een dropdown klikt en je vervolgens verwacht dat er een submenu zichtbaar is. Het mooie van Storybook hierbij is dat je in een browser omgeving precies kan zien waar de test-agent op klikt en waar het mogelijk ook fout gaat. Dit vult echt het gat tussen unit-testing en end-to-end testing en gaan wij zeker meenemen in onze projecten.
Vervolgens was het de beurt aan Luc van Kampen, Front-end consultant bij Passionate People. Luc vertelde ons over hoe authenticatie er uit kan zien in de toekomst van het internet. Na Web 1.0 en Web 2.0 staat namelijk Web 3.0 voor de deur, wat volledig draait om een gedecentraliseerd netwerk. Iedere deelnemer van dit netwerk is tegelijk een hoster van dit netwerk, in tegenstelling tot het huidige web waarbij je maar één hostingserver hebt. Dit biedt hele andere mogelijkheden tot dingen zoals authenticatie, waardoor je mogelijk nooit meer een wachtwoord hoeft in te voeren bij websites. Een interessante visie, maar voor nu nog te vaag om mee te nemen in onze projecten.