Autodesk biedt een collectie aan API’s aan die het werken met BIM-modellen makkelijker maakt. Een van deze API’s, Forge, maakt het mogelijk om tientallen soorten BIM-modellen om te zetten naar JSON (JavaScript Object Notation). Dit formaat kan dan in software gebruikt worden om de modellen te analyseren en hier snel bruikbare informatie uit te halen. Hiermee kan er efficiënter gewerkt worden en enorme tijdwinst geboekt worden.
BIM-modellen
Autodesk is een technologiebedrijf bekend van software om bouwtekeningen te maken. Onder andere architecten, ingenieurs en bouwprofessionals werken ermee. Met hun software, zoals Autodesk Revit, is het mogelijk om BIM-modellen te maken, waarbij BIM staat voor Building Information Model. Dit is een driedimensionaal digitaal beeld van een bestaande of geplande constructie, variërend van een gebouw tot een volledige woonwijk.
Een BIM-model verschilt van een normaal 3D-model door de informatierijkheid. Een BIM-model bevat namelijk niet alleen informatie over vormen en afmetingen, maar alle informatie die nodig is in de bouwkunde van materialen tot kleur. Meerdere mensen, van de leverancier van deuren tot de dakdekker kunnen samenwerken aan een BIM-bestand.
De modellen in de praktijk
Hoe de modellen in de praktijk ingezet worden, kan goed duidelijk worden gemaakt aan de hand bouwbedrijf Nijhuis Toelevering. Ze leveren kozijnen en deuren voor bouwprojecten en automatiseren hun bedrijfsproces zo veel mogelijk.
De workflow van Nijhuis gaat als volgt. De aannemer levert een Revit 3D-model aan, bijvoorbeeld van een woonwijk met honderden huizen. Aan de hand van dit model rekent Nijhuis Toelevering de afmetingen van elk kozijn en deur uit. Dit is maatwerk waarbij elke deur of raam precies gemeten moet worden. Autodesk Forge en de API van Social Brothers maakt dit proces echter efficiënter.
Informatie via Forge en JSON
Autodesk Forge platform biedt een set van API’s waarmee 3D-modellen geconverteerd kunnen worden naar JSON. Die omzetting van het 3D-model via Autodesk Forge leidt tot twee JSON-bestanden: een platte lijst van alle objecten met de bijbehorende informatie en een hiërarchie.
De lijst geeft alle gegevens, zoals breedte, hoogte, materiaal, kleur. De hiërarchie van een bouwtekening kun je als volgt zien: een straat bestaat uit huizen, die bestaat weer uit verschillende objecten zoals deuren. De deuren kunnen weer in kleinere objecten gedeeld worden, zoals de stijlen en de dorpels.
De API van Social Brothers combineert de hiërarchie en de lijsten weer. Hierdoor weet Nijhuis Toelevering precies wat wat is en kan het bedrijf de informatie eruit halen die het nodig heeft. Die gegevens kunnen ze analyseren en doorzoeken op basis van categorie of object.
Zo heeft Nijhuis snel de specificaties van bijvoorbeeld alle deuren op een rij. De BIM-modellen van de aannemers hoeven hiervoor alleen maar geüpload te worden in onze software. De API’s doen de rest en zo komt de uiteindelijke info in de configurator van Nijhuis Toelevering. Dit versnelt de workflow aanzienlijk: wat vroeger drie weken handmatig werk is, wordt nu in ongeveer tien minuten gedaan.
Voordelen
De meeste voordelen van BIM-modellen in combinatie met Autodesk Forge blijken al uit het bovenstaande voorbeeld. Door de automatisering is er vrijwel geen handmatig werk meer nodig. Hierdoor kan er efficiënter gewerkt worden en worden er kosten en tijd bespaard. Iedereen heeft alle informatie die nodig is bij elkaar, niet alleen bij het bouwproject zelf, maar ook bij eventueel onderhoud daarna. Je zou deze informatie ook kunnen koppelen aan een onderhoudsplan.
Daar komt bij dat in de bouw steeds meer met dezelfde standaard (IFC) wordt gewerkt. Dit maakt het makkelijker om samen te werken in 3D-bestanden. IFC wordt door het grootste gedeelte van de BIM-community ondersteund.
Daarnaast zijn er ook nog veel bijkomende voordelen aan de geschetste workflow. Zo is software consistent. Als de software een kozijn herkent, zal hij ook het andere herkennen. Zo weet je zonder elk afzonderlijk kozijn in het BIM-model na te meten welke kozijnen precies overeenkomen en waarvoor dus dezelfde order dubbel geplaatst kan worden. De methode via software is ook nauwkeuriger omdat mensen sneller fouten maken dan software.
Nadelen
Software is echter net zo goed als de mensen die hem gemaakt hebben. De software levert consistent op, maar tekenaars die met Revit de BIM-modellen maken zijn niet altijd consistent. Zo kan het zijn dat er informatie bij verschillende onderdelen mist, zoals de kleur van een bepaalde deur of het materiaal voor een bepaald kozijn.
Daardoor kan het zijn dat er soms toch nog handmatig informatie toegevoegd moet worden. Het voordeel van de geschetste werkwijze is wel dat er meteen in een oogopslag duidelijk is welke informatie er nog opgehaald moet worden bij de klant.
Meer weten?
Wil je meer weten over nieuwe technologische ontwikkelingen, schrijf je dan in voor de nieuwsbrief of neem een kijkje in ons complete handboek over Augmented Reality voor meer informatie over 3D-modellen.
Ben je benieuwd wat BIM-modellen en API’s zoals Autodesk Forge kunnen betekenen voor jouw bedrijf? Neem gerust contact op en wij onderzoeken hoe we de workflow van jouw bedrijf ook kunnen verbeteren!
Help ons, wat vind je er van?
Thanks voor de feedback!
Thanks voor de feedback!