Wat we doen

Ons team bestaat uit stuk voor stuk gedreven en enthousiaste young professionals. Voor ieder vraagstuk hebben wij de specialist, marketing avonturiers voor creatieve uitingen en campagnes en website helden voor een prachtige volledig responsieve website of webshop. Wil je liever opvallen met een unieke app voor een evenement of een bedrijfsgame? Onze app nerds bouwen de mooiste apps, perfect werkend op iedere tablet en smartphone.

Neem contact op

Waar we trots op zijn

Benieuwd waar wij eerder aan gewerkt hebben? Wij zijn ontzettend trots op onze breed georentieerde projecten en laten ze dan ook dolgraag zien. Van een luxe meubelfabrikant (LINTELOO) tot een netwerkorganisatie in de haven van Rotterdam (iTanks).
Ontdek onze opdrachtgevers én opdrachten hiernaast.

Neem contact op

Je Nieuwe Beste Vriend

Hey Siri!

Voice Assistants: Met 5G in het verschiet en sterke ontwikkelingen binnen de wereld van kunstmatige intelligentie, zullen Alexa, Google Assistent en Siri steeds beter te gebruiken zijn in het dagelijks leven. Daarnaast zullen er meer kansen komen waarop ontwerpers kunnen inspelen, daar weten wij bij Social Brothers alles van. Maar waarop moet je dan letten tijdens het ontwerpen van een Voice User Interface (VUI)? De mogelijkheden die in de toekomst liggen zijn misschien wel eindeloos.

Maar allereerst, wat is een VUI?
Websites en apps zijn door de jaren heen steeds toegankelijker geworden en gefocust op de gebruiker. De gebruikers ervaring heeft zich vooral ontwikkeld op visueel gebied, maar de tijd is aangebroken waarin voice een steeds grotere rol zal gaan aannemen. Een VUI biedt de mogelijkheid om te communiceren met een computer op een ‘menselijke manier’, (denk aan bovenstaande voorbeelden). Dit is natuurlijk een groot verschil met het typen van commando’s of het klikken op de icoontjes van je bureaublad. Via VUI kan de gebruiker aan de computer vertellen wat het moet doen.

"Een VUI biedt de mogelijkheid te communiceren met een computer op een menselijke manier"

Dus, hoe test je iets wat je niet kunt zien?
Over het algemeen is een ‘usability test’ in essentie hetzelfde voor een grafische user interface als voor de voice variant. Toch zijn er zeker wel opvallende verschillen tussen de twee varianten, wat ook niet gek is. In dit artikel geven we je een paar tips en tricks vanuit onze developers, voor als je aan de slag gaat met het ontwerpen van een voice user interface. Bij het ‘aan de praat krijgen’ van je voice assistant zoals Alexa of Siri, moet je rekening houden met:

– Ontwerprichtlijnen die afwijken van die voor de grafische variant
– Je test een product waarbij de voice assistant altijd meeluistert en de gebruiker dus niet hardop kan denken tijdens het uitvoeren van de taak. 

VUI’s bevatten intelligentie die verder gaat dan alleen het herkennen en ontcijferen van woorden.

De ontwerprichtlijnen voor de grafische variant gaan niet op voor een voice variant. Als gebruikers kijken naar een VUI is het niet meteen duidelijk hoe je het gebruikt of wat het kan doen.

Je kunt dan bijvoorbeeld het volgende doen om je gebruikers te helpen:

– Leg alvast uit wat de VUI allemaal kan
– Voorkom onrealistische verwachtingen met het gedaante van de VUI
– Wat communiceert de VUI terug naar de gebruiker?


Als ontwerper kun je dus veel doen om het gebruik soepel te laten verlopen, het staat allemaal nog in de kinderschoenen – so they say. Maar de ontwikkelingen gaan snel. Een VUI is gericht op spraak en kan handsfree en zelfs blind worden gebruikt, wat kan hier nog meer mee gedaan worden? De opties liggen wijd open als je het ons vraagt.

E-mail: info@socialbrothers.nl
Tel: 030 737 09 02

Steven Ammerlaan

Steven Ammerlaan

Innovatie Consultant & Eigenaar | Steven@socialbrothers.nl | 06-204 13 957
Steven Ammerlaan