Wat we doen

Ons team bestaat uit stuk voor stuk gedreven en enthousiaste young professionals. Voor ieder vraagstuk hebben wij de specialist, marketing avonturiers voor creatieve uitingen en campagnes en website helden voor een prachtige volledig responsieve website of webshop. Wil je liever opvallen met een unieke app voor een evenement of een bedrijfsgame? Onze app nerds bouwen de mooiste apps, perfect werkend op iedere tablet en smartphone.

Neem contact op

Waar we trots op zijn

Benieuwd waar wij eerder aan gewerkt hebben? Wij zijn ontzettend trots op onze breed georentieerde projecten en laten ze dan ook dolgraag zien. Van een luxe meubelfabrikant (LINTELOO) tot een netwerkorganisatie in de haven van Rotterdam (iTanks).
Ontdek onze opdrachtgevers én opdrachten hiernaast.

Neem contact op

Experimenteren met virtual reality voor Boskalis

Efficiënter en veiliger proces voor de duikers van Boskalis

Boskalis is een van de grootste baggermaatschappijen ter wereld. Het is van oorsprong Nederlands bedrijf met honderd jaar ervaring. Hun belangrijkste werkzaamheden bestaan uit landaanwinning, aanleg en onderhoud van havens en vaarwegen en het beschermen van kusten en oevers. Zo was Boskalis onder andere betrokken bij de Deltawerken en zijn ze ook nu bezig met het versterken van dijken in Nederland. Ze werken nu in 90 verschillende landen met meer dan 700 verschillende schepen. De meeste opdrachten worden in het Midden-Oosten en Noord-Afrika uitgevoerd.

Social Brothers heeft samen met TNO en Rijkswaterstaat onderzocht of Virtual Reality ingezet kan worden om het werkproces van Boskalis efficiënter en veiliger te laten verlopen.

De uitdaging: automatiseren duikproces

Boskalis inspecteert en onderhoudt materieel over heel de wereld, maar gezien hun werkzaamheden bevindt een gedeelte van de materieel zich onder water. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de pilaren van een olieboorplatform. Nu moet hiervoor een industriële duiker ingezet worden die controleert of onderdelen niet verroest of anderszins beschadigd zijn. Dit is gevaarlijk werk omdat de duiker diep moet duiken. De waterdruk is hoog en ook stromingen maken het werk gevaar. Daarnaast is het lastig, omdat het water vaak troebel is. Samen met TNO en Rijkswaterstaat is Social Brothers gaan onderzoeken of dit duikproces door automatisering efficiënter en veiliger kan verlopen.

man duiken
De oplossing: experimenteren met virtual reality

Rijkswaterstaat heeft hiervoor een kademuur beschikbaar gesteld. Daar zijn we, samen met experts van Boskalis, TNO en Rijkswaterstaat, vijf dagen op locatie gaan experimenteren om uit te vinden welke mogelijkheden er zijn. Duikers en een duikboot zijn met verschillende camera’s, zoals een infraroodcamera en een warmtecamera en sensoren het water in gestuurd. De analoge data die de duikers onder water verzamelen hebben we omgezet naar digitale data. De verschillende vormen van informatie worden vervolgens samengevoegd en in VR gepresenteerd. Verregaande GPS-positionering in combinatie met een sonarachtige positiebepaling maakt het mogelijk om de exacte positie van de duiker in de VR-omgeving te positioneren. 

Het resultaat: remote assistance

De data van camera en sensoren en de presentatie ervan in VR kan gebruikt worden voor een betere remote assistance voor de duikers. De mensen boven water kunnen via de VR-bril live meekijken met de duiker en kunnen daardoor de duiker beter aansturen. Omdat de duiker een tracker draagt hebben ze een goed idee van waar de duiker zich bevindt. Door de data van camera’s en sensoren kunnen ze beter zicht hebben op de situatie onder water dan de duiker. Met een goede samenwerking en communicatie tussen duiker en de drager van de VR-bril kan de inspectie zo beter en sneller uitgevoerd worden en met minder gevaar voor de duikers. De vijf dagen op locatie hebben door de samenwerking tussen experts geleid tot kennis om te gebruiken om de remote assistance van duikers beter te maken.

Ben jij benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen? Neem contact met ons op!