Wat we doen

Ons team bestaat uit stuk voor stuk gedreven en enthousiaste young professionals. Voor ieder vraagstuk hebben wij de specialist, marketing avonturiers voor creatieve uitingen en campagnes en website helden voor een prachtige volledig responsieve website of webshop. Wil je liever opvallen met een unieke app voor een evenement of een bedrijfsgame? Onze app nerds bouwen de mooiste apps, perfect werkend op iedere tablet en smartphone.

Neem contact op

Waar we trots op zijn

Benieuwd waar wij eerder aan gewerkt hebben? Wij zijn ontzettend trots op onze breed georentieerde projecten en laten ze dan ook dolgraag zien. Van een luxe meubelfabrikant (LINTELOO) tot een netwerkorganisatie in de haven van Rotterdam (iTanks).
Ontdek onze opdrachtgevers én opdrachten hiernaast.

Neem contact op

header icon

Ondernemen in het buitenland

Internationaal groeien: een droom van veel ‘entrepreneurs’. In sommige gevallen blijft het daarbij, want ondernemen in het buitenland is zeker niet zonder risico’s. Ben jij klaar om je grenzen (letterlijk) te verleggen? Deze tips kunnen je helpen je voor te bereiden op jouw internationalisering. 

Het avontuur over de grens riep ook onze naam, wij zijn sinds januari bezig onze markt uit te breiden in Duitsland (eh, keine ahnung? Lees het nieuws dan hier). Tijdens dit avontuur zijn we al een hele rits successen tegengekomen, maar ook leerpunten. Zoals zo vaak geldt tijdens ondernemen; het is vallen en opstaan. 

‘Keep your friends close and your enemies closer’
Dat betekent in dit geval een concurrentieanalyse, zorg dat jij jouw concurrentie in kaart brengt. “Dit is zonder twijfel de eerste stap naar internationalisering” verzekert Niels de Leng. “Het kan veel geld schelen in de toekomst wanneer je nu tijd steekt in je concurrentieanalyse. Nu zijn de kosten nog relatief beperkt wanneer je fouten maak. Wanneer er al drie van dezelfde soort bedrijven in jouw regio bestaan moet je gaan nadenken over hoe je je kan onderscheiden, of je plannen wijzigen.” Ook online kunnen hier grote verschillen zijn, in Frankrijk zijn ze bijvoorbeeld meer te vinden op Facebook, waar ze in Italië liever door Instagram scrollen. Zorg dus dat je niet alles van de Nederlandse gewoontes en regels klakkeloos overneemt op je avontuur naar het buitenland: arbeidsomstandigheden, mensenrechten, milieu en duurzaam produceren. Wie internationaal zakendoet, moet ook nadenken over maatschappelijk verantwoord ondernemen. Er zijn zelfs gedragsregels opgesteld door de Nederlandse overheid om de avontuurlijke ondernemer handvatten te geven voor dit beleid, deze staan in de OESO-richtlijnen vastgelegd.  

Wet- en regelgeving
Wat je bijvoorbeeld kan doen om misverstanden met buitenlandse regelgeving te voorkomen (en daarmee bijvoorbeeld ook boetes), is gebruik maken van het consulaat. Het consulaat heeft de contacten in een bepaald land/regio. Dit kan variëren van het in contact brengen met potentiële klanten tot het helpen bij het verkrijgen van vergunningen of visa. Tevens zou het handig kunnen zijn een lokale jurist in te schakelen, zodat hij of zij je alle ins & outs kan vertellen over het opzetten van een bedrijf in het betreffende land: welke vergunningen dien je te hebben? Met welke wetgeving krijg je daar te maken? Wat zijn de belangrijkste rechtsvormen in het land? En hoe lang duurt het om je bedrijf te registreren? De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kan je meer vertellen over onder meer
belastingtarieven, inhuur van personeel maar ook het aanvragen van bouwvergunningen. Op de website van de RVO vind je de investeringsregels per land, super handig!

"Maak gebruik van de resources die je hebt door bijvoorbeeld een native speaker in te schakelen, of raadpleeg het consulaat"

Cultuurverschillen
Duitsers hebben best humor en Spanjaarden spreken eigenlijk een prima woordje Engels. Sommige vooroordelen zijn niet serieus te nemen, maar verdiep je naast de wet-en regelgeving ook zeker in de gebruiken en gewoonten van het land. Waar wij met nee-knikken daadwerkelijk nee bedoelen, is dat in Bulgarije bijvoorbeeld weer heel anders. Britten staan bekend om hun humor, maar zijn veel minder recht door zee dan de Nederlanders. Zo is het voor een Franse werknemer doodnormaal om zijn ongenoegen te laten blijken over zijn werkgever, terwijl een Chinees dit wel uit zijn hoofd laat. En waar wij Nederland een bescheiden instelling doorgaans wel kunnen waarderen, kom je daar in de Verenigde Staten niet ver mee. Benadruk bij een meeting met een Amerikaans bedrijf dus vooral de bereikte mijlpalen en durf hier openlijk trots op te zijn. Wanneer je je verdiept in de cultuur van het land kan je dat dus een behoorlijke voorsprong geven. En wanneer je het echt niet weet: durf te vragen. 

Taalbarrière
Niet alleen cultuurverschillen kunnen een probleem vormen tijdens ondernemen in het buitenland, ook taal kan een drempel zijn. De meeste misverstanden in interculturele communicatie hebben volgens onderzoek twee oorzaken: een verschil in intonatie en sociale betekenis. Wat in het ene land werkt, is not done in het andere. Neem daarom een native speaker in dienst die de taal van het land spreekt. Dit kan heel wat misverstanden voorkomen en je komt ook nog eens serieuzer en professioneler over, Niels: “Met klanten is dit een vereiste als je het mij vraagt, bovendien gaat het opbouwen van klantrelaties het makkelijkste wanneer je kan communiceren in je moedertaal”.

Ook hier is het van belang dat je online omgeving in lijn ligt met je plannen. Zorg bijvoorbeeld dat jouw website voor buitenlanders ook begrijpbaar is, bijvoorbeeld door Engelse pagina’s te hebben of – wanneer mogelijk – meerdere talen. Zoals we hebben gedaan voor Bloomreach en Crowdled. Beide websites hebben pagina’s in het Duits, Engels en Nederlands, Crowdled zelfs ook in andere Europese talen wat het makkelijk maakt om bestellingen vanuit het buitenland te genereren. Zeg nou zelf, je bent zelf ook sneller geneigd op die button ‘afrekenen’ te klikken wanneer die knop jouw taal spreekt, toch? 


Wil jij jouw website internationaliseren of je naamsbekendheid vergroten buiten de Nederlandse grenzen? Neem contact met ons op en wij denken met jou mee.

Niels de Leng
Tel: 06-23447070
Email: niels@socialbrothers.nl

Anne-Marie Slot

Anne-Marie Slot

Als content creator bij Social Brothers houd ik mij bezig met het schrijven en opmaken van teksten en blogs op de website.