Op 10 en 11 april waren we samen met onze collega’s van WP Brothers aanwezig bij BrightonSEO: een van de grootste SEO-events van Europa. Twee dagen vol kennis, inspiratie en gesprekken over de toekomst van SEO. Van AI en ChatGPT tot technische SEO, multichannel contentstrategieën en het veranderende zoekgedrag. Dit zijn de inzichten die we meenemen naar huis dit zijn de inzichten die we meenemen en waar je vandaag al op moet inspelen.
1. ChatGPT als zoekmachine? Een gamechanger in opkomst.
Melvin (Social Brothers):
“Wist je bijvoorbeeld al dat traffic vanuit o.a. ChatGPT gemiddeld 2 minuten langer op je website blijft? En dat als het zo doorgaat, ChatGPT zelfs Google gaat inhalen als zoekmachine in 2030?”
AI-tools zoals ChatGPT worden steeds vaker ingezet als startpunt van een zoektocht in plaats van Google. Conversational AI wordt daarmee een serieus alternatief van traditionele zoekmachines. En guess what? Bezoekers die via AI-platforms op je site komen, blijven gemiddeld langer hangen. Dat zegt iets over betrokkenheid, maar ook over kansen.
Content die goed werkt in conversational search wordt dus belangrijker dan ooit. Zeker nu Google AI Overviews (Google’s antwoord op ChatGPT) in Europa wordt uitgerold. Daarmee geeft Google zelf steeds vaker direct antwoord, waar jij tussen wilt staan. Het draait niet langer alleen om ranking, maar om relevantie binnen een gesprek.
2. Zoekgedrag splitst zich: verschillende intenties op verschillende platformen
Zoekgedrag is niet alleen aan het veranderen in intentie, maar ook in platformkeuze. Waarbij navigational search; snelle, directe zoekopdrachten zoals “Inloggen ING” nog steeds het meest wordt toegepast in Google, verschuift conversational search steeds vaker naar AI-platformen zoals ChatGPT of voice assistants.
Vraaggestuurd zoekgedrag met vragen als “hoe open ik een nieuwe bankrekening?” of “waarom is Social Brothers de beste agency van Utrecht?” passen we toe op een taalmodel dat direct een gepersonaliseerd antwoord geeft. Dit vraagt om meer natuurlijke vraag-en-antwoordformats. Het is dus belangrijk om content te schrijven dat voelt als een gesprek: menselijk, contextueel en to-the-point.
3. De drie pijlers van SEO zijn nu hygiënefactoren
Content, autoriteit en techniek blijven onmisbaar, maar worden nu gezien als de basis. Je concurrenten doen dit namelijk ook goed. Het verschil maak je dus niet meer met óf je deze pijlers inzet, maar hoe slim je dat doet. Je kan het verschillen maken door content dat inspeelt op de juiste zoekintentie én verschijnt in het juiste format. Denk hierbij strategischer:
- welke formats domineren de SERP?
- Waar zoekt jouw doelgroep écht op?
- Met welk type content speel je daarop in?
4. Multichannel aanpak = zichtbaarheid op de hele SERP
Jari (Social Brothers):
“Met multichannel content kun je de volledige SERP benutten”
Alleen focussen op organische zoekresultaten? Dat is niet meer van deze tijd. Google laat steeds vaker verschillende soorten content zien. Denk aan video, carrousels, snippets, podcasts en zelfs TikToks: allemaal onderdeel van de moderne zoekresultatenpagina. Dit soort type content worden steeds meer op pagina 1 vertoond en soms zelfs boven de traditionelere zoekresultaten. Als je daar niet zit, laat je kansen liggen.
Een goede SEO-strategie speelt hierop in. contentstrategie pakt dus meerdere kanalen tegelijk aan. Niet óf YouTube óf een blog óf socials, maar én én én. Content waarvan jij misschien niet dacht dat het relevant is voor SEO wordt nu ook door Google geïndexeerd. Doe een SERP-analyse voor welke formats zie je verschijnen op jouw belangrijkste zoektermen? Zorg dat je daar aanwezig bent.
5. AI voor contentcreatie? Slim inzetten, niet klakkeloos gebruiken
Er werd veel gesproken én gegrapt over AI. Want bijna elke sessie leek over AI te gaan. Maar het laat ook zien hoe groot de impact is. AI tools als ChatGPT ondersteunen om content op schaal te maken. Superhandig voor basisstructuur of grote volumes, maar je merkt snel wanneer iets ‘gemaakt’ voelt.
De key? AI gebruiken als tool, niet als vervanger. De menselijke touch maakt nog steeds het verschil, in tone of voice, creativiteit, betrouwbaarheid en aansluiting bij je doelgroep. Juist in branches zoals healthcare en finance is E-E-A-T belangrijk om te laten zien dat er een expert achter zit.
6. Techniek als SEO-factor: performance hangt af van je verkeer
Jochem (WP Brothers):
“Hoewel mijn hart bij development ligt en ik me vooral focus op de technische kant, was ik positief verrast door hoeveel techniek er schuilgaat achter SEO.”
Er ging veel aandacht naar technische SEO. Van hoe je .htaccess-instellingen je indexatie beïnvloeden, tot de impact van moderne frameworks op crawlbaarheid. Zeker bij headless of single-page applications (SPA’s) loop je als developer snel tegen SEO-uitdagingen aan. Denk aan content die pas laadt na JavaScript, of routers die bots blokkeren. Als developer moet je dus niet alleen denken aan performance en UX, maar ook aan hoe zoekmachines jouw website of app lezen.
Je meetmethode moet meeschalen met je verkeer:
- Weinig bezoekers? Maak dan gebruik van web.dev
- Veel bezoekers? Dan wil je echte gebruikersdata meten via een RUM-tool (Real User Monitoring) en stem je Web Core Vitals af op UX én SEO
7. Zero-click is real
Steeds meer zoekopdrachten worden direct beantwoord in de SERP (Search Engine Results Page). Gebruikers hoeven niet meer te klikken om hun antwoord te krijgen. Dat betekent minder traffic, tenzij jij opvalt met rijke content, visuals of een multichannel aanpak. Ook platforms als Reddit, TikTok en AI-chatbots worden vaker als zoekmachine gebruikt. Search is geen rechtlijnige funnel meer, maar een complex web van touchpoints.
Wat nemen we mee?
BrightonSEO bevestigde wat we eigenlijk al voelden: SEO is geen losstaand specialisme meer. Het raakt content, development, AI en strategie. Of je nou schrijft, ontwikkelt of campagnes draait, je moet weten hoe search werkt. En hoe snel het verandert.
Ben je benieuwd wat je nog meer kan verwachten? De komende tijd zullen we alle trends en inzichten delen. Zin om eens te sparren over jouw content- of SEO-strategie? Stuur ons gerust een berichtje we denken graag mee.