Je wil groeien. Meer klanten bereiken, meer impact maken, maar je weet ook: een sterk merk doet het werk. Dus waar steek je je budget in? Performancecampagnes die direct resultaat opleveren? Of branding die vertrouwen opbouwt?
Veel merken worstelen met die keuze. Teveel focus op performance en je merk vervaagt. Teveel op branding en je conversies blijven achter.
Dat is zonde, want branding en performance hoeven juist geen tegenpolen te zijn. Wanneer je ze slim combineert versterken ze elkaar. Oftewel: brandformance
In dit blog laten we zien hoe je die balans vindt. Zodat je vandaag al resultaat boekt én tegelijk bouwt aan een merk waar klanten zich mee willen verbinden.
First things first, wat is nu eigenlijk het verschil?
- Bij branding draait het om het opbouwen van een emotionele connectie met je doelgroep, door middel van herkenning, vertrouwen en loyaliteit. Met als doel om te zorgen dat je top-of-mind bent als de klant wél klaar is om te kopen. Hierin zijn merkverhalen, visuele merkidentiteit, tone of voice en positionering essentieel.
- Bij performance marketing draait het juist om directe actie van de klant, zoals klikken, aankopen of het binnenhalen van conversies. Denk aan campagnes via Google Ads en Meta Ads, waarbij meetbare KPI’s als het aantal conversies, CPA (Cost per acquisition), ROAS (Return on ad spend) en conversieratio het uitgangspunt zijn.
Kortom, branding draait om merkbeleving en herkenning en performance draait om meetbaarheid en resultaat.
Waarom kiezen als je kunt combineren
Slimme merken zetten niet in op branding of performance. Ze combineren het. Door beide strategieën te combineren profiteer je van het beste van twee werelden:
- Directe resultaten dankzij campagnes die converteren
- Groei op lange termijn doordat je bouwt aan herkenning en vertrouwen
Een sterke merkbeleving maakt performance effectiever. Mensen converteren sneller bij merken die ze herkennen en vertrouwen. En andersom helpt performance juist bij merkbekendheid, omdat je zichtbaar bent op de juiste momenten.
Hoe meet je branding en performance?
Performance is goed meetbaar, denk aan klikken, conversies en kosten per actie. Maar branding vraagt om een hele andere blik op KPI’s:
- Branding meet je door: branded search volume, direct verkeer, share of search, klantloyaliteit, social engagement
- Performance meet je door: CPA (Cost per Acquisition), ROAS (Return on Ad Spend), Conversieratio, CPC (Cost per Click) of CTR (Click-Through Rate)
Om inzicht te krijgen in het volledige plaatje is het essentieel om naar de KPI’s van beide kanten meten. Alleen zo weet je echt doet op rationeel en emotioneel vlak.
Hoe nu verder? Begin met performance en bouw aan je merk
Het is voor veel bedrijven logisch om te beginnen met performance marketing. Je leert snel wat werkt, kan data verzamelen en omzet genereren. Zodra die basis staat is het tijd om te investeren in je merk, want dat maakt je campagnes op lange termijn sterker.
Hoe pak je dat aan?
- Bepaal je merkpositionering: waar sta je als merk voor en wat maakt jouw merk uniek?
- Zorg voor consistentie: in beeld, content, tone of voice en je advertenties
- Voeg een emotionele laag toe: durf je doelgroep te raken en niet alleen te overtuigen. Mensen kopen voornamelijk op gevoel
“Maar branding is toch alleen voor grote merken?”
Nee, gelukkig niet! Een van de meest gemaakte fouten is het denken dat branding alleen iets is voor corporates met miljoenen budgetten. Juist voor scale-ups en ambitieuze MKB’ers is het een gamechanger. Het is de manier om vertrouwen op te bouwen, klantloyaliteit te stimuleren en om op te vallen in een concurrerende markt. Branding is geen luxe, maar een groeiversneller. Branding en performance samen maken je merk vandaag én morgen winstgevend.
Conclusie
Brandformance voor duurzame winst
Vraag jezelf niet om te kiezen tussen branding en performance, maar juist hoe je ze combineert, afgestemd op je doelgroep en je doelen. Door beide strategieën slim in te zetten, bouw je aan directe resultaten én een merk dat blijft hangen. Het is een investering in structurele groei en rendement op de lange termijn.