Wat we doen

Ons team bestaat uit stuk voor stuk gedreven en enthousiaste young professionals. Voor ieder vraagstuk hebben wij de specialist, marketing avonturiers voor creatieve uitingen en campagnes en website helden voor een prachtige volledig responsieve website of webshop. Wil je liever opvallen met een unieke app voor een evenement of een bedrijfsgame? Onze app nerds bouwen de mooiste apps, perfect werkend op iedere tablet en smartphone.

Neem contact op

header icon

Wat kunnen wij verwachten van 5G?

Vorig jaar schreven we dat wij binnen enkele jaren de toekomst binnenstappen met 5G en dat wij onze WhatsAppjes dan versturen via het nieuwe netwerk. Nu blijkt dat 5G veel dichterbij is dan wij aanvankelijk dachten en dat je er ook veel meer mee kunt. De nieuwe verbindingsvorm is bijna gereed en daarom kunnen we je een betere kijk geven op deze opvolger van 4G.

Mobile World Congress Barcelona
Barcelona

In Nederland regent het regen en in Barcelona regende het van 27 februari tot 2 maart nieuws op het gebied van mobiele ontwikkelingen op het Mobile World Congress 2017 (MWC). Elke speler die iets voorstelt in de mobiele industrie presenteert hier zijn innovaties en laat zien waarom hij nog steeds relevant is. Misschien wel de meest besproken ontwikkeling is 5G. Feit blijft nog wel dat de verwachte lancering ‘pas’ plaatsvindt in 2020, maar de plannen van de mobiele spelers worden steeds concreter. Wij hebben de meningen en opmerkingen verzameld.

Amerikaanse steden

Het land van fameuze start-ups als Netflix, Uber en Airbnb staat misschien wel vooraan met de ontwikkelingen. Tweakers bericht dat Verizon 5G gaat testen in 11 Amerikaanse steden. “Verizon’s 5G build is the largest proving ground in the world and encompasses several hundred cell sites that cover several thousand customer locations. Verizon will begin offering 5G to pilot customers during the first half of 2017 (…)”, aldus Verizon.

Samsung wil wel

Als er één partij is die mee wil doen met de 5G hype, dan is dat Samsung wel. “De getoonde producten omvatten onder andere apparaten voor vaste draadloze netwerkconnecties, een 5G Radio Base Station (5G toegangsunit) en Next Generation Core Network infrastructuur”, meldt Dutch IT-channel. Het klinkt misschien nog een beetje als abracadabra, maar wat wij hieruit in ieder geval moeten concluderen is dat Samsung af wil van bedrade internetverbindingen. 5G moet de standaard worden om ook thuis en op kantoor te internetten.

Razendsnel

Zodra er ontwikkelingen zijn met internet verwacht iedereen dat het weer sneller kan. Nog sneller de nieuwe aflevering van House of Cards downloaden streamen via Netflix en nog makkelijker samenwerken met collega’s op afstand. Er wordt gesproken over snelheden van 20Gbps. Kijk maar eens bij de gemiddelde internetproviders van nu en je zal concluderen dat dit razendsnel is.

samsung 5g
veranderende wereld door 5g
Veranderende wereld

Leuk, al die nieuwe features van 5G, maar gaat het nu echt de wereld op zijn kop zetten? Volgens TechPulse wel. Misschien wel de meest functionele verandering is de snelheid waarmee noodzakelijke acties kunnen plaatsvinden. Zij beschrijven het volgende over een presentatie van 5G: “In de eerste demo krijgen we te zien hoe een dokter op meer dan 1.000 km afstand toch een delicate operatie kan uitvoeren via 5G. Dankzij een speciale handschoen voelt hij elke beweging die hij uitvoert en doet de robot bij de patiënt exact hetzelfde. Het voordeel van dit scenario is duidelijk: de dokter kan direct opereren vanaf overal ter wereld en kan veel efficiënter te werk gaan. Operaties kunnen elkaar sneller opvolgen en verplaatsingen tussen verschillende ziekenhuizen zijn niet meer nodig.”

EK 2020

Het EK voetbal wordt in 2020 in meerdere landen afgewerkt. Een van die landen is Nederland en een van de Nederlandse steden waar wedstrijden worden afgewerkt is Amsterdam. De hoofdstad wil ervoor zorgen dat 5G tegen die tijd beschikbaar is. Waarom eigenlijk? De NOS sprak Ger Baron (verantwoordelijk voor technologische innovatie bij de gemeente Amsterdam): “Wij leveren niet de techniek, maar kunnen er wel voor zorgen dat 5G in bepaalde toepassingen terugkomt.” Baron denkt bijvoorbeeld aan testen met zelfrijdende auto’s die via 5G communiceren. Ook kan de techniek worden ingezet om mensen via virtualrealitybrillen in de stad te laten meekijken met voetbalwedstrijden.”

Heikel punt is wel dat 5G nog niet bestaat en dat het daarmee dus lastig is om concreet te ontwikkelen voor het EK in 2020.

Amsterdam ArenA 2020 5G
Veiligheid

Natuurlijk is er ook de nodige kritiek op innovaties en verandering. Jaya Baloo, Chief Information Security Officer van KPN zegt dat veel bedrijven veiligheid van 5G en IoT (Internet of Things) als bijzaak en als kostenpost zien. Het gevaar zit met name in mogelijke lekken waardoor hackers hun gang kunnen gaan. Als voorbeeld wordt gegeven dat je door middel van IoT de sauna kunt voorverwarmen. Wanneer een hacker dit kan doen, kan dit voor brand zorgen. Ook bij overheidsinstanties en organisaties waarbij persoonsgegevens worden behandeld moet volledige veiligheid gegarandeerd.

Het is dan ook maar goed dat 5G drie jaar voor lancering al een hype is. Hierdoor is er niet alleen ruimte om nu al de nodige innovaties te ontwikkelen voor wanneer 5G er is, maar ook om de veiligheid te waarborgen. Laat 2020 maar komen! Welke mogelijkheden of gevaren zie jij nu voor 5G?

Lennart Boele

Lennart Boele

Marketing Avonturier
Marketing Avonturier | Presenter | Social Media enthousiasteling
Lennart Boele
Lennart Boele