Donderdag 18 mei organiseerden wij een Facebook livestream over de toekomst en de praktische toepassingen van de HoloLens. Waarom stonden wij ruim 50 minuten voor een camera en wat hadden wij te vertellen?
In augustus 2015 werd de livestreaming-functie al door Facebook geïntroduceerd voor een exclusief groepje gebruikers. In 2016 werd de functionaliteit beschikbaar voor een groter publiek en in 2017 kan je er niet meer omheen. Wat er zo mooi aan is? Het gaat vaak om rauwe content, maar nog belangrijker, om actuele content waar niet tot weinig aan gesleuteld is. Tegelijkertijd zien wij dat veel bedrijven in traditionele sectoren angstig zijn tegenover deze vorm van video. Onze uitdaging is tweeledig: enerzijds een groter publiek met de HoloLens kennis laten maken en anderzijds om te laten zien wat een mogelijkheid is met livestreaming.
Bijkomend voordeel van livestreaming op Facebook is dat de video bij een grote groep connecties of volgers bovenaan in de tijdlijn komt te staan. De kans op bereik is dus groter dan bij welke andere vorm van content dan ook. Om 19.30 uur gingen wij live met een team van vijf man. Twee presentatoren, onze HoloLens developer, de regisseur en de man die de social media in de gaten houdt. Van tevoren was het zaak om aandacht te krijgen voor de livestream. Dit deden wij door ruim op tijd op social media aan te kondigen dat er een livestream aan ging komen. Op het moment van lancering werd eerst nog een kleine drie minuten afgeteld om betrokkenen de tijd te geven om klaar te zitten. Vervolgens was het moment daar: een korte introductie, een vraaggesprek over de toepassingen en de toekomst van de HoloLens om vervolgens vanuit de HoloLens zelf te livestreamen. Een social livestream zou niet social zijn zonder interactie. Als afsluiter hielden wij dus een Q&A waarbij kijkers vragen konden stellen aan het team.
Dankzij een strak (maar niet te uitgebreid) draaiboek konden wij onze kijkers ruim 50 minuten voorzien van alle informatie over de HoloLens. Het resultaat? In tijden van (big) data-marketing zeggen cijfers meer dan woorden:
Facebook is daarbij voor ons de ideale speeltuin. Business-to-business is het niet direct gericht op het genereren van leads, maar het is een mooi kanaal om nieuwe functionaliteit uit te proberen voor klanten. Daarnaast dient het als kijkje achter de schermen. Het aantal Facebook-volgers mag altijd omhoog, maar tegelijkertijd is het beperkte aantal pagina-likes interessant wanneer wij kijken naar het behaalde bereik.
Wij zitten net onder de 400 likes en hebben toch een bereik behaald van ruim 2.900 personen. Tel daarbij op dat dit heeft gezorgd voor 781 unieke kijkers. Verder werd de interactie met name tijdens de Q&A steeds beter, met interessante vragen uit het publiek.
Wij kunnen spreken van een geslaagde pilot en wij onderzoeken nu de mogelijkheden voor een verdere uitrol. Welke mogelijkheden zie jij voor jouw bedrijf of sector en welke livestream moeten wij de volgende keer doen?
Oja, hadden wij al gezegd dat je de volledige livestream terug kunt kijken? Nu dan: kijk livestream terug!