Wat we doen

Ons team bestaat uit stuk voor stuk gedreven en enthousiaste young professionals. Voor ieder vraagstuk hebben wij de specialist, marketing avonturiers voor creatieve uitingen en campagnes en website helden voor een prachtige volledig responsieve website of webshop. Wil je liever opvallen met een unieke app voor een evenement of een bedrijfsgame? Onze app nerds bouwen de mooiste apps, perfect werkend op iedere tablet en smartphone.

Neem contact op

header icon

Alexa, hoe ziet jouw toekomst eruit?

Early adopters die wij zijn, willen we altijd de laatste technologie bezitten. Daarom staan op ons kantoor de twee hotste spraakassistenten van dit moment: Amazon Echo Dot en Google Home. De apparaten, die je in een kamer zet, zijn persoonlijke assistenten en geven antwoord op je vragen. Bijvoorbeeld wat de weersverwachting is, wat er in je agenda staat, of wat er in de wereld gebeurt. Ook kun je opdrachten geven en je assistent bijvoorbeeld muziek laten afspelen, notities laten maken of een alarm laten zetten. De spraakassistent van de webwinkelgigant Amazon draagt de naam Alexa. Google’s spraakassistent heet Google Assistant, maar spreek je aan met ‘Hey Google’.

Dat zijn maar een paar voorbeelden, in werkelijkheid zijn er veel meer toepassingen. Deze video van de Amazon Dot Echo (die ene die wij ook op kantoor hebben staan) geeft een goede impressie:

Ook wij hebben beide apparaten natuurlijk uitgebreid getest. We zijn erg onder de indruk. Op bijna alle vragen krijg je een zinvolle reactie en zelf de meest specifieke vragen – zoals ‘hoeveel soorten pinguïns zijn er?’ – worden in detail beantwoord. Muziek afspelen gaat feilloos. Het grootste minpunt (later meer hierover) is dat zowel de Home als de Echo Dot nog geen Nederlands hebben geleerd. Onze Duitse buren hebben wel het voorrecht om in hun moedertaal tegen Alexa te kunnen praten.

Mobiele spraakassistenten

Google heeft Google Assistant, Apple heeft Siri en Microsoft heeft Cortana. Welke kan meer, welke is slimmer? In deze video van MKBHD nemen Siri en Google Assistant het tegen elkaar op.

Vooral de samenwerking tussen spraakassistenten die in je huis staan en spraakassistenten die op je telefoon staan, is iets dat wij erg interessant vinden. De assistenten zijn gemaakt om gebruikersacties veel eenvoudiger te maken, en het continuüm tussen thuis en mobiel speelt daar een belangrijke rol in.

Voor een optimale beleving zullen gebruikers uiteindelijk moeten kiezen voor één systeem, een keuze die wordt beïnvloed door wat zij op dit moment gebruiken, de mogelijkheden en ‘intelligentie’ van het systeem, taalondersteuning en natuurlijk betaalbaarheid. Ook is de vraag wie de grootste gaat worden in de markt van spraakassistenten.

Sociale belemmeringen en privacy

Praat jij tegen Siri als je in de bus zit? Waarschijnlijk niet. Spraakassistenten kunnen superhandig zijn, maar wanneer je ze buitenshuis als persoon gaat beschouwen, en er ook zo tegen praat, wordt je mogelijk raar aangekeken. Die grens moet doorbroken worden voordat persoonlijke assistenten volledig omarmt worden. Binnen het comfort van je eigen huis zal dat geen probleem zijn.

Verder kan een mogelijke inbreuk op je privacy als probleem gezien worden. Niets bewijst dat de Echo, Home en soortgelijke devices – die altijd aan staan – niet meeluisteren met je persoonlijke gesprekken, of je gedrag vastleggen.

Populariteit

Is er vraag naar iets als Google Home of Amazon Echo (Dot) in Nederland? De zoekopdrachten zeggen van wel. Er is in ieder geval sprake van interesse.

Dit is de populariteit (hoe vaak er naar gezocht is) van de Echo Dot en Google Home:

Zoekterm ‘amazon echo dot’
Zoekterm ‘google home’

In beide gevallen is de populariteit in het afgelopen jaar toegenomen, met pieken in december en januari. Ik zou zeggen, Amazon, Google, waar wachten jullie nog op?

Alexa, do you speak Dutch?

Amazon heeft al aangegeven met de Echo naar Nederland te komen, wanneer is helaas nog niet bekend. Op het lijstje ‘talen met de meeste sprekers’ staat het Nederlands lang niet op nummer één, dus de vraag is hoe lang dit op zich laat wachten. Ook Google Assistent ondersteunt de Nederlandse taal nog niet.

Het zal niet voor iedereen een probleem zijn om in het Engels (of Duits) te praten, maar wanneer het aankomt op Nederlandse namen, locaties, of de temperatuur opvragen in graden Celsius, dan wordt het lastig.

De toekomst

Wij zien een heldere toekomst voor spraakassistenten, zowel in huis als mobiel. Op dit moment is het, zoals eigenlijk bij alle producten die zich nog in de groeifase bevinden, een kwestie van tijd voordat ze echt een grote rol gaan spelen. De technologie wordt alleen maar geavanceerder, maar totdat ook het Nederlands ondersteund wordt laat de doorbraak hier in nog even op zich wachten. Volgens ons heeft over een aantal jaar ieder huishouden er één staan.

Heb jij al een spraakassistent in je huis gehaald? Of heb je een reden om daar nog mee te wachten? Laat het ons weten!

Tobias Moes

Tobias Moes

Database Marketeer & Social Advertising Specialist